Nyitókép: Pixabay.com

Tovább gyűjti a kilométereket a kóborló medve

Infostart
2018. június 8. 16:43
Egy időre elveszítették a nyomát a szakemberek, de újra megtalálták, a Csongrád megyei Dóc környékén látták. Nem akarják elaltatni, sem lelassítani a medvét, azt remélik, hogy Románia felé veszi az irányt a ragadozó.

Hétfő óta vándorol az országban, továbbra is délre, Szerbia és Románia felé tart a medve. Ha Szerbia felé veszi az irányt, megállítja a határon a kerítés. A szakemberek ezért annak örülnének, ha Románia felé menne, ahol akadálytalanul csatlakozhat a társaihoz.

Mivel ott, ahol most jár sok az autópálya, elképzelhető, hogy útszakaszokat kell lezárni,

bár Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs munkatársa a hvg.hu portálnak azt mondta, az M3-as sztrádán úgy sétált keresztül a medve, hogy senkinek nem tűnt fel.

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapja szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a 2-3 éves, vagyis az ivarérettség határán álló fiatal hím példány. A Készenléti Rendőrség kollégái éjjel hőkamerával, nappal drónnal segítik a nyomon követést.

A megfigyelések alapján ez a medve nem agresszív, nem veszélyeztetett eddig sem embert, sem állatot, ennek ellenére

semmilyen körülmények között nem javasolt a közelébe menni, utat kell neki adni.

A szakemberek nem akarják kilőni az állatot, hiszen fokozottan védett faj egyedéről van szó. Ha a helyzet úgy kívánja, Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altató lövedékkel kábítja el az állatot, majd a Bükki Nemzeti Park munkatársai műholdas jeladóval ellátott nyakörvet tesznek rá, és a Bükki Nemzeti Parkban egy arra alkalmas élőhelyen szabadon engedik.