Vezetőcserék az egészségügyi igazgatásban – lapszemle

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. június 5. 07:07
A Magyar Idők szerint ellentmondások vannak Gyárfás Tamás legújabb vallomásában. Tavaly több mint 600 milliárd forinttal nőtt az adóbevétel a 2016-os adatokhoz képest – írja a Világgazdaság. A Népszava arról ír, hogy komoly vezetőcsere folyik az egészségügyi igazgatásban. Az elöregedő társadalom visszavetheti a nyugdíjas korú életszínvonalat – figyelmeztet a Portfolio. A Magyar Idők cikke szerint 10-15 százalékkal csökkenhet a Magyarországnak szánt kohéziós forrás. Még mindig kiugró a munkavédelmi szabálytalanságok aránya a magyar cégeknél – áll a Világgazdaság cikkében.

A Magyar Idők írása szerint ellentmondások fedezhetők fel Gyárfás Tamás legújabb vallomásában, aki azt mondta: csak 2008-ban jött rá, hogy Portik Tamás rögzíti kettejük beszélgetéseit. A sportvezető ügyvédje szerint ugyanakkor csak alkalmi kapcsolatban állt Portikkal. Gyárfás Tamás azt mondja: a beszélgetésekben semmi olyat nem mondott, amit ne vállalna.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: tavaly több mint 600 milliárd forinttal nőtt az adóbevétel a 2016-os adatokhoz képest. A társaságiadó-bevétel ugyanakkor 58,2 milliárd forinttal elmaradt az előző évitől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly csaknem 994 ezer végrehajtást indított el, a követelt tartozások összege meghaladta a 757 milliárd forintot.

A Népszava arról ír, hogy komoly vezetőcsere folyik az egészségügyi igazgatásban: a lap úgy tudja, az új emberi erőforrások minisztere a legtöbb középvezetőt felállította posztjáról. A lap információi szerint új struktúrában működik majd az ágazat irányítása. Így például lesz egy általános helyettes államtitkárság, ahová több terület tartozik majd, és ismét önálló háttérintézménnyé válik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A Portfolio összeállításából kiderül: az elöregedő társadalom visszavetheti a nyugdíjas korú életszínvonalat, ami Magyarországon akár azt is eredményezheti, hogy 2050-ig hét évvel kitolhatnák a nyugdíjkorhatárt. Emellett a munkaerőpiacon is jelentős változásra lenne szükség: például a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelésével.

A Magyar Idők cikke szerint várhatóan 10-15 százalékkal csökkenhet a kohéziós forrás, amit Magyarország kapna az Európai Uniótól a következő hétéves költségvetési ciklusban. Az Európai Bizottság legfrissebb előterjesztése ugyanakkor a lehető legnagyobb, 24 százalékos elvonást irányozta elő. A lap által megkérdezett szakértő szerint még a 24 százalékos elvonás mellett is Magyarország lenne a felzárkózási támogatások hetedik legnagyobb haszonélvezője.

A Világgazdaság arról ír, hogy még mindig kiugró a munkavédelmi szabálytalanságok aránya a magyar cégeknél. Az idei első negyedévben a munkáltatók 71,5 százalékánál találtak szabálytalanságot, a hatóság közel 25 millió forint bírságot szabott ki. Egyre több állampolgári bejelentés is érkezik a munkahelyi körülmények miatt.