Újabb áfacsökkentés jöhet - lapszemle

Infostart
2018. június 1. 07:25
Élvonalba kerül a magyarországi turizmus a kelet-közép-európai versenyben, ha a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfakulcsa az uniós átlag 10,98 százalék körüli szintjére csökken, erre az idén van a legnagyobb esély - írja a Magyar Idők. A Világgazdaság az egészségre fordított összegekről, a Népszava az egyház céljairól ír.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célkitűzéseinek megvalósításához a korszerű fegyverzet mellett hazafias érzelmű, modern gondolkodású katonákra van szükség Németh Szilárd szerint – írja a Magyar Idők a politikus Heti Tv-nek adott nyilatkozatára hivatkozva. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy látja: most akarat és pénzügyi forrás is van a Magyar Honvédség technikai és erkölcsi megerősítésére.

A katolikus egyház új célja a miséken túli nappali nyitvatartás, de ez sokszor megoldhatatlan és igény sincs rá – közli a Népszava. A lap számítása szerint ha a templomok őrzésére a parókiáknak és egyházközségeknek akárcsak minimálbérrel is egy gondnokot kellene felvenniük – akinek helyettesítéséről is illő gondoskodni – az egy esztendőben minimum hárommillió forintos kiadást jelentene.

Átlagosan négyezer forintot fordítunk havonta az egészségünkre – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítésére hivatkozva. Ennek jelentős részét a gyógyszerek költsége teszik ki, amelyek csaknem 60 százalékát a vényköteles, patikában vásárolt készítmények adják, 15 százalékát pedig a vitaminok, gyógykészítmények, gyógyteák és gyógyvizek.

A Portfolión arról olvashatnak, hogy Magyarországon milyen kezdeményezések szolgálják az úgynevezett okos tömegközlekedést és milyen ötletek tehetik élhetőbbé hazánk városait. Elsősorban a közösségi közlekedés erősítése lehet a cél, legyen szó tömegközlekedésről, vagy akár a közösségi kerékpár vagy autó használatról – fogalmaz a portál.

Folytatódó adócsökkentésről számol be a Magyar Idők. A lap úgy tudja, hogy már jövő évtől mérsékelheti a kormány a szálláshely-szolgáltatás áfáját, amely jelenleg 18 százalékos. Mint írják: szakmai vélemények alapján még ebben a kormányzati ciklusban napirendre kerülhet a személyi jövedelemadó enyhítése is, például úgy, hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben két-két százalékponttal csökkenne az szja 15 százalékos kulcsa.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy életbe lépett tegnap az első dízelautó-használati korlátozás Németországban. A légszennyezettség miatt bevezetett intézkedés Hamburgot, az ország második legnagyobb városát és a régebbi dízelmotorral működő kocsikat érinti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást