Nyitókép: CRAIG LASSIG

Újabb helyen bukkant fel az afrikai sertéspestis

Infostart
2018. május 17. 10:58
Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma szerdán. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Az afrikai sertéspestis április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában jelent meg a vírus. A betegség jelenlétét egy elhullottan, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatta ki szerdán a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés - közölte a hivatal.

Az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan – minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk.