Nem lesz rendkívüli fakivágás a Normafán

Infostart
2018. május 17. 11:41
A XII. kerületi önkormányzat nem tervezi "grandiózus télisport-komplexum" kialakítását a Normafánál.

A Hegyvidéki Önkormányzat közölte: a 2015-ös helyi népszavazáson a kerületben élő szavazók 81 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy a régi, korábban is sípályaként használt, kb. 300 méteres lejtő adalékanyag nélküli, mesterséges hó felhasználásával működjön. Ehhez nem szükséges rendkívüli fakivágás, a Normafa területén kizárólag a 2012 óta hatályos erdőterv alapján folynak erdészeti munkák – írták sajtóhírre reagálva.

A sí-, sífutó és szánkópályákat évtizedek óta változatlan nyomvonalon használják, a mesterséges hó előállításához szükséges gépészet és víztározó pedig az Eötvös út 48. alatt található, önkormányzati tulajdonú, egyébként most is épületet tartalmazó, építési telken kerülhet kialakításra.

A kis "történelmi" sípálya helyreállításával egyidőben az önkormányzat elkülönítené a sízőket, a sífutókat és a szánkózókat, elsősorban a balesetveszély elkerülése céljából. Lesiklani a régi pálya 300 méteres nyomvonalán lehet majd, sífutásra a több mint 66 éve működő MHK kör - kizárólag természetes hó esetén-, a Szaniszló rét és környéke oktató területként ad továbbra is lehetőséget, szánkózásra felületet pedig az Anna rét oldalánál biztosítunk.

A hóágyúzás, mely segítségével néhány héttel meghosszabbítható a területen a sízés és a téli sportok szezonja, a Natura 2000 hatástanulmány szerint semmilyen káros hatást nem okoz, egyes élőhelyek tekintetében a megjelenő csapadék pótlás még javíthatja is azok állapotát. Ez a munka ökológiai kockázattal nem jár, erre kitért már a korábbi tanulmány is. A kerület ennek folyamatos vizsgálatára egy olyan síbizottságot (Téli Sportokkal Kapcsolatos Környezeti Hatásokat Vizsgáló Testület) hozott létre, amelynek vezetésére környezetvédő szakembert kért fel.