Állathorror: tehénmaradványokra bukkantak a magyar nemzeti parkban

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. május 10. 13:11
A természetvédelmi őrszolgálat illegálisan lerakott szarvasmarha maradványokat talált a Bükki Nemzeti Park Pásztó közigazgatási területéhez tartozó részén. Nem az első eset, hogy állatmaradványokat helyeznek el a környéken - mondta az InfoRádiónak Rónai Kálmánné igazgató.

Az elmúlt időszakban már 14 kihelyezett tetemet találtak meg a Bükki Nemzeti Parkban. Most nagyjából három tetemet találtak - mondta az InfoRádiónak Rónai Kálmánné, a Nemzeti park igazgatója.

"A Kelet-Cserháti tájvédelmi körzetben, Pásztó közigazgatási területén találtunk szarvasmarha maradványokat. Mivel maradványok vannak, nem lehet pontosan megállapítani, hogy hány tetemről van szó" - mondta az igazgató.

Rónai Kálmánné elmondta, hogy a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre az eset után azonnal megtette a feljelentést, felvette a kapcsolatot az állatorvossal.

"Azt hogy betegek voltak-e, vagy gyógyszermaradványok voltak-e a tetemekben, azt majd az állatorvosi laboratórium fogja megvizsgálni.

760 kg tömegű állati maradványról van szó, aminek 110 ezer forint volt a konkrét elszállítási költsége a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telep, állati hulladékbegyűjtő állomására" - mondta az igazgató.

A Nemzeti Park természetvédelmi területen helyezték el a szarvasmarha maradványokat, ahol különböző állatok lakomázhattak belőle, ami veszélyt jelent számukra. A Park elsősorban azt vizsgálta, hogy bármelyik faj ehetett-e belőle.

"Van egy parlagi sas párunk, ami védett faj, ha ők esetleg ebből a tetemből táplálkoztak, akkor felmerülhetett a veszélyeztetés tárgyköre.

Ha azt feltételezzük, hogy fertőzött volt a tetem, akkor a madaraink nyomon követésével tudjuk kideríteni, hogy ott okozott-e kárt. Figyeljük a madarakat és a környező területek állatfajainak mozgását, és abból tudunk következtetést levonni" - mondta az igazgató.

Rónai Kálmánné szerint, ha nem védett területre helyeznek ki tetemeket, akkor az ő hatáskörük csökken, és inkább a helyi állatorvos, rendőrség, illetve az önkormányzatok látnak el olyan észrevételezési feladatokat, mint amit a Nemzeti Park munkatársai a fokozottan, kiemelten védett területeken.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tehenek a nemzeti parkban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tehén maradványok a nemzeti parkban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást