Éles viták Hosszú Katinka legutóbbi akciója miatt

Infostart
2018. május 7. 05:30
Hosszú Katinkával a CNN egy védett budapesti barlangban forgatott a közelmúltban. Néhány barlangász nehezményezi, hogy az úszónő és a stáb bejuthatott a helyszínre, míg egyes kutatók nem kapnak erre engedélyt.

Hosszú Katinka örömmel adta hírül szombaton a közösségi oldalán, hogy az amerikai CNN hírtelevízió egy különleges budapesti helyszínen forgatott vele.

A poszthoz barlangászok is hozzászóltak, nehezményezve, hogy az amerikai televíziósok miért kaptak engedélyt a forgatásra a védelem alatt álló Molnár János-barlangban.

A CNN stábjának nem feltétlenül volt szüksége különleges engedélyre, mivel a barlangot amatőr búvárok is látogathatják, szervezett körülmények között.

A Blikknek nyilatkozó Adamkó Péter barlangkutató szerint felháborító, hogy televíziós forgatásokat rendeznek benne, illetve turisztikai célokra használják a barlangot, miközben természetvédelmi területnek kellene nyilvánítani. Adamkó arról is beszélt a lapnak, hogy a feltárást végző barlangászokat kitiltották a helyszínről.

Hosszú Attila búvároktató, a barlang kutatásvezető-helyettese ugyanakkor a Blikknek elmondta, hogy jelenleg is folynak kutatások és merülések, az ajtó nyitva áll, csak Adamkó Péter nem kapott erre engedélyt.

A Molnár János-barlang fokozottan védett, a Budai-hegységben, a Szemlő-hegy alatt, Budapest II. kerületében található. Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere.

Az öt nagy rózsadombi közül ez az egyetlen, napjainkban is aktív hévizes barlang, a benne fakadó 20-23 Celsius-fokos termálvizet a Szent Lukács gyógyfürdő hasznosítja. A hossza 6000, a mélysége 100, a magassága 30, a függőleges kiterjedése pedig 130 méter. Nevét Molnár János gyógyszerész-kémikusról kapta, aki a helyszín száraz járatait már 1856-ban bejárta, és elemezte a víz kémiai összetételét.