Nyitókép: Faludi Imre

Indul a tavaszi gombaszezon - Mire figyeljünk?

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. május 1. 15:22
A párás, meleg tavaszi idő kedvez a gombák növekedésének. A tavaszi gombafajokról és a gombagyűjtés szabályairól Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon több ezer gombafajta van, ebből az étkezési gombák száma viszonylag nagy, a halálosan mérgező gombák száma pedig elég kicsi. Érdekesség, hogy az étkezési gombák közül keveset ismernek az emberek, általában 5-10 fajt tudnak szedni - mondta Nátz Eszter gombaszakértő, a Magyar Netgombász Egyesület elnöke.

A halálosan mérgező gombák közül a gyilkos galóca a legismertebb, ez a faj okozza a legtöbb hazai mérgezést, ugyanis nagyon szép gomba.

"A tévhitekkel ellentétben ez a gomba nem a piros pöttyös, az a légyölő galóca. A gyilkos galóca zöldes színű"

- mondta a gombaszakértő, hozzátéve, hogy szerencsére Magyarországon a gombaszezon egész idényben tart, de ilyenkor tavasszal megindul a tavaszi gombák szezonja.

"A legelső gombák a tövisaljagomba és a kucsmagombák. Utóbbiak közül az első a cseh kucsmagomba, de ennek a szezonja idén már lefutott, most már az ízletes kucsmagomba szedhető, ami szintén nagyon jó étkezési gomba, és lassan jön a májusi pereszke is" - tette hozzá.

Összetéveszthető ehető és mérgező gombák

A gombaszakértő elmondta, hogy a kezdő gombászok számára vannak olyan fajok, amelyek összekeverhetők. Ilyen a kucsmagombák és a papsapkagombák családja. A kucsmagombák ehetőek, viszont a papsapkagombák mérgezőek. Az üregüket megnézve különböztethetjük meg őket: a kucsmagombáknak ugyanis egy üregük van, viszont a papsapkagombák esetében az üreg soha nem egy nagy tér, hanem mindig sok kis részre osztott. Ha kettévágjuk, akkor elég könnyen meg lehet őket különböztetni.

Nem éri meg a kockázat

"A legfőbb szabály, hogyha bárki bármilyen célra szed gombát, mindenképpen vigye el bevizsgáltatni. Magyarországon szinte az összes piacon van ingyenes vizsgálat, és nem éri meg a kockázat" - hangsúlyozta a gombaszakértő.

A tárolást illetően a szakértő arra figyelmeztetett, hogy a gomba - főleg a melegben, például autóban - könnyen megromlik, ezért jól szellőző helyen kell tárolni, lehetőség szerint kosárban, vagy hálós szatyorban.

Két kiló fölött van bejelentési kötelezettség

Nátz Eszter hozzátette, hogy a törvények alapján mindenki

két kilogramm gombát szedhet saját fogyasztásra, az ennél nagyobb mennyiséget elvileg be kell jelenteni.

Kihangsúlyozta, hogy a mérgező gombákat sem szabad eltaposni, mivel ezek is részei a természetnek, nagyon fontos munkát végeznek. Ráadásul attól, hogy rátaposunk a termőtestükre, a gomba maga nem pusztul el. "A gomba a földben él gombafonalak formájában. A termőtest olyan, mint egy virág, ezek csak a szaporodórészei a gombának" - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Indul a tavaszi gombaszezon - mire figyeljünk?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást