Ezrek vonultak az utcákra a munka ünnepén - a nap hírei

Infostart
2018. május 1. 21:35
Világszerte ezrek vonultak az utcákra a munka ünnepe alkalmából, Magyarországon is számos rendezvényt tartottak. Boldoggá avatták az 1957-ben vértanú halált halt Brenner János katolikus papot Szombathelyen. Mintegy kétszázezer néző tekintette meg Budapest belvárosában a Nagy Futam autó-, motorsport és légi bemutatót. A nap legfontosabb hírei május elsején.

Világszerte több tízezren vonultak az utcákra a munka ünnepe alkalmából. Németországban a szakszervezetek felvonulásain több százezren követelték a munkavállalói jogok erősítését. Lengyelországban csak Varsóban mintegy ezren követelték a bérek emelését. A moszkvai Vörös téren több mint százezren vonultak fel és a többi között a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen tiltakoztak. Olaszországban a szakszervezetek felvonulásán a munkahelyi balesetek megelőzéséért szólaltak fel a résztvevők. Isztambulban biztonsági okokra hivatkozva lezárták a tüntetők előtt a központi Taksim teret. Kubában százezrek vonultak fel a munka ünnepén. Dél-Koreában és Indonéziában béremelésre szólítottak fel a demonstrálók.

Országszerte számos rendezvényt tartottak a munka ünnepén. A Városligetben, 3 szakszervezeti konföderáció részvételével tartott eseményen a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata megújulást sürgetett és kiállt a 8 órás munkaidő mellett. Az MSZP vezető politikusai a párt városligeti majálisán továbbra is az összefogást nevezték az ellenzéki politizálás egyetlen kritikus feltételének. Az LMP az Ökopolisz Alapítvány budapesti rendezvényén azt hangsúlyozta: valós választ kell adni a hazai és a globális kihívásokra. A DK XV. kerületi rendezvényén Hajdu László polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagyon magas a munkanélküliség, sokan külföldre mentek dolgozni. A Nemzetgazdasági Minisztérium megismételte: a kormány azon dolgozik, hogy a gazdasági növekedés eredményét a munkavállalók is egyre inkább érezzék.

A fiatalok elvándorlása és gondolkodásmódja miatt nehéz helyzetben vannak a magyarországi érdekképviseletek - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda úgy vélte: a 21. századi kihívások miatt új típusú érdekvédelmi formákra van szükség. Hozzátette: a fiatalokat meg kell tudni szólítani az új technikai eszközök, vívmányok segítségével és - mint mondta- szinte újra fel kell építeni az érdekképviseletet folytató mozgalmakat.

Boldoggá avatták a kommunizmus áldozataként, 1957. december 15-én vértanú halált halt Brenner János katolikus papot Szombathelyen. A több mint 15 ezer ember részvételével tartott latin nyelvű szentmisén a szentbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta el, Ferenc pápa üzenetét Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa olvasta fel. A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéit egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték.

A politikai változásért tüntetett a Momentum Mozgalom Budapesten. Fekete-Győr András, a párt elnöke meghirdette a kiegyezés politikáját. A Maradunk, ellenállunk, változtatunk! Tüntetés a jövőnkért címmel meghirdetett eseményen a párt elnöke azt mondta: az összes emberre szükség van Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester úgy vélekedett, hogy Magyarországon már nincs jobb- és baloldal, a tisztesség és a tisztességtelenség között kell dönteni.

Mintegy kétszázezer néző tekintette meg Budapest belvárosában a Nagy Futam autó-, motorsport és légi bemutatót- közölték a szervezők. A programok miatt a belváros számos pontján voltak korlátozások. A program délelőtt az autó- és motorsport bemutatóval kezdődött, a sztárvendég pedig Max Verstappen, a Formula-1-es Red Bull istálló holland pilótája volt. A program délután légibemutatóval folytatódott, Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is repült a Duna Erzsébet híd és Lánchíd feletti szakaszán.

Sajtóértesülés szerint az Iszlám Állam szolgálatába állt német nők gyermekeinek hazatelepítését tervezi Berlin. A Bild a hírszerző szolgálatokra hivatkozva azt közölte: mintegy 270 német állampolgárságú nő él gyerekekkel a dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt álló iraki vagy szíriai területeken. A berlini vezetés tervei szerint valamennyi gyermeket hazaszállítják, a háborús övezetekben átélt megrázkódtatások feldolgozásában és a beilleszkedésben pszichológusok is támogatják majd őket.

Szégyenletesnek nevezte az izraeli kormányfő iráni atomprogramról szóló vádjait a teheráni külügyminisztérium. Benjámin Netanjahu hétfő este az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva azt állította, hogy Irán nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, s az iráni atomalku hazugságon alapult. A német kormány szerint részletesen elemezni és értékelni kell Izrael információit az iráni atomprogramról.

Örményországban nem választotta meg a jereváni parlament Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt miniszterelnökké. Az ellenzéki politikus jelöltségét a szükséges 53 helyett 45 képviselő támogatta a 105 tagú törvényhozásban. Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő Nikol Pasinján szerdára általános sztrájkot jelentett be Örményországban.