Indul a bőnyi gyilkosság tárgyalása

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. április 25. 09:20
Szerdán kezdődik a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István büntetőperének tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken.

Győrkös Istvánt emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vád szerint a férfi 2016. október 26-án, bőnyi lakásán egy gépkarabélyból lőtt rá a nála épp az engedély nélkül tartott fegyverek és lőszerek miatt házkutatást tartó rendőrökre.

Decemberben, mikor az ügyészség vádat emelt az ügyben, Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta a történtekről: "a vádlott által leadott rövid sorozat egy lövedéke az intézkedő rendőrt a fején eltalálta, aki a lövés okozta sérülés miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott által leadott, több más személy életét veszélyeztető lövéseket követően a tervezett házkutatás miatt a helyszínen tartózkodó két másik rendőr a vádlottra több lövést adott le, amelyek közül egy a vádlottat a testén eltalált. A vádlottat két órával a cselekmény elkövetését követően a TEK helyszínre kiérkező tagjai elfogták."

Az emberölési ügyet azért tárgyalják a Szombathelyi Törvényszéken, mert a Győri Ítélőtábla "hozzátartozói viszony" miatt kizárta az eredetileg illetékes Győri Törvényszéket, tekintve, hogy az egyik eljáró rendőr felesége a törvényszék elnökének hozzátartozója.

A szerdán kezdődő és csütörtökön folytatódó nyilvános bírósági tárgyalás - amelyen a vádlott és a tanúk meghallgatását tervezi a bíróság - várhatóan szigorú biztonsági intézkedések és a sajtó komoly érdeklődése mellett zajlik majd.