Nyitókép: Varga György

Elindult a központi szúnyoggyérítés

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. április 23. 13:15
Biológiai úton gyérítik a szúnyoglárvákat országszerte. Az idei első akcióról Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője beszélt.

Mukics Dániel az InfoRádióban arról beszélt, hogy idén a tavalyinál másfél hónappal korábban kezdődik a központi szúnyoggyérítés.

"Április 23-án, hétfőn indul a Katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program"

- mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés ilyen korán megkezdődik, a szúnyogok számát még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni.

" A szúnyoggyérítés egy teljesen környezetbarát eljárás. Szakemberek egy baktérium által termelt fehérjét juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, a vízfelületekre"

- tette hozzá, emellett azt is hangsúlyozta, hogy ez a folyadék teljesen ártalmatlan emberekre, állatokra, növényekre, kizárólag a szúnyog lárváját pusztítja el.

Hétfőtől földi és légi úton egyszerre zajlik majd a biológiai lárvagyérítés, 6300 hektárnyi vízfelületet érintve.

Mukics Dániel azt is kifejtette, hogy a mostani gyérítés után újabbak is lesznek, amelyek nem csak biológiai, hanem a későbbi időszakban kémiai szúnyoggyérítések is lehetnek.

"A kezdeti időszakban még lárva állapotban lehet csökkenteni a szúnyogok számát, így a későbbiekben kisebb területen kell kémiai szúnyoggyérítést végezni"

- mondta Mukics Dániel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Indul a szúnyoggyérítés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást