Nyitókép: Rosta Tibor

Különleges módszerrel kezelték a Szegedi Vadaspark tigrisét – galéria

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. április 18. 17:04
Sajátsejtes ízületkezelési eljárással kezelték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét.

Igornak komoly csípőízületi elváltozása, diszpláziája van, melyet eddig fájdalomcsillapítókkal kezeltek – mondta az InfoRádiónak a beavatkozást végző állatorvos, Gippert Róbert. A betegség tünete, hogy az állat nehezen kel fel, sántít, továbbá izomsorvadás és mozgáskorlátozottság is jelentkezett nála. A most alkalmazott őssejtkezlésnek köszönhetően „bekerül számos olyan anyag, ami az információközlésben és az egész gyulladáscsökkentésben, fájdalomcsillapírásban szerepet játszik” – emelte ki a szakértő.

A humángyógyászatban már bevett módszer az őssejtkezelés, állatoknál Közép-Európában csupán tavaly október óta végzik ezt Gippert Róberték.

„Az eljárás nagyon nagy előnye, hogy egy óra alatt lezajlik, nincsen nagyon invazív beavatkozás, egy pici tűszúrásnyi lukon benyúlunk, ahonnan a zsírszövetet kivesszük, utána történik meg a szeparálás és a visszajuttatás, egy műtét keretében”

– magyarázta az állatorvos. „Igor, ha felébred, utána nyugodtan élheti az életét, nincs varratszedés, nincs különösebb utókezelés, elkezdhet ugyanúgy mozogni, és általában 3-4 nappal utána jelentkeznek pozitív hatások, de 2-3 hét, mire a laikusok számára is érzékelhető, hogy minőségileg változik az állat élete” – tette hozzá. Ezután 4 hónapon keresztül progresszíven javul a tigris állapota, és éveken keresztül élvezheti életminőségének javulását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Különleges módszerrel kezelték a Szegedi Vadaspark tigrisét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást