Nyitókép: Jánossy Gergely

Hetekig tart a balatoni Sió-zsilip elzárása

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. április 13. 07:59
Elkezdték a Sió-zsilip fokozatos elzárását, bár a Balaton vízszintje még mindig az átlagosnál magasabb. A folyamat hetekig tart, mert különben a Sió partján történne katasztrófa.

Kedd este 18 óra 30 perckor kezdték elzárni a Sió-zsilipet. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, három okból volt erre szükség:

  • az erős napsütés és szél miatt már erősen párolog a Balaton vize, így segít az időjárás is a vízszint csökkentésében,
  • a beérkező víz mennyisége kevesebb, mint amennyit leengednek,
  • a fokozatos csökkentés miatt április 22-re csökken majd a vízeresztés sebessége a felére, akkor másodpercenként harminc köbmétert engednek majd le (hirtelen nem is lehet leállítani, mert akkor a Sió felázott partja beszakadna, úgynevezett suvadás történne).

A Sió mentén komoly belvízvédelmi készültség van, sok mezőgazdasági terület víz alatt van, ezen is sokat javít majd, ha szép lassan elzárják a zsilipet - magyarázta a szóvivő.

"A klímaváltozás, a szélsőségek miatt az a jó, ha elegendő víz van a mederben, amikor kezdődik a szezon.

Egy kicsit melegebb nyár esetében 40 centi is el tud párologni a Balaton vizéből augusztus végére. Mindenki emlékszik 2012 augusztusára, amikor a déli parton be kellett sétálni a mederbe.

Ez rosszat tesz az idegenforgalomnak, ezért célszerű a vízszint magasabban tartása ebben az időszakban" - mondta Siklós Gabriella.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hetekig tart a balatoni Sió-zsilip elzárása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást