Folyamatosan növekszik a fegyverexport mértéke - lapszemle

Infostart
2018. április 11. 06:57
A szerdai lapok többek között a fegyverexportról, a vízvezetékek cseréjének szükségességéről, valamint a cukorrépa-termelők nehéz helyzetéről írtak.

A Világgazdaság arról ír, hogy több forrásra van szükség a víziközmű szakmában a felújításhoz és fejlesztéshez. Az elöregedett vezetékek és berendezések cseréje a következő 10-15 évben ezer milliárd forintba kerülne a víz- és csatornaszolgáltatóknak, amelyeknél a Magyar Vízközmű Szövetség elnöke szerint több pénz maradhatna, ha csökkenne, vagy megszűnne az ezeket terhelő közműadó.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: az alacsonyabb cukorárak miatt mintegy 1500 hektárral kisebb területen vethetnek idén cukorrépát a termelők Magyarországon. Ráadásul a belvíz is nehezíti a termelők helyzetét, a lap szerint lesznek olyan területek, ahol nem tudják időben elvéhezni a munkákat.

A Portfolio a Stockholm Peace Research Institute adataira hivatkozva azt írja: az ezredforduló óta folyamatosan növekszik a fegyverexport mértéke. A piacon az üzletek több mint felét az Egyesült Államok és Oroszország köti, őket követi jelentős hátrányban Franciaország, Németország és Kína. A legnagyobb importőr India.