Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Akár békaesőt is okozhatott volna ez az időjárási jelenség

InfoRádió
2018. április 11. 07:23
Az elmúlt napokban szaharai port hozott Magyarországig egy nagy kiterjedésű ciklon. Az ilyen por vörösre festheti az esti eget és sáros esőt idézhet elő - mondta az InfoRádiónak Török László meteorológus.

Hétfő este több helyen is vöröslött az égbolt a naplementében Magyarország felett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a jelenséget az okozza, hogy egy nagy méretű ciklon szaharai port szállít térségünk felé, emiatt a hajnali órákban és alkonyat idején az ég vörösebb árnyalatú.

Legutóbb március végén hullott sárga hó Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában, Kréta szigetén pedig egészen sárga volt a sivatagi portól a levegő.

Török László meteorológus az InfoRádiónak elmondta, hogy a különleges látvány annak köszönhető, hogy

Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amiből szaharai homok áramlik térségünkbe.

Ahol erősebb a szél, ott nemcsak homokszemcséket, hanem kisebb állatokat is hozhat magával. Itt persze rovarokra és bogarakra kell gondolni, de nagyon ritkán békák is kerülhetnek a levegőbe. Ilyenkor szokott békaeső esni, de azért ez elég ritka jelenség.

A Meteorológus szerint a szél tehát felkapja a szemcséket, és elszállítja magasabb levegőrégióba, onnan juthatnak a Szaharától egészen messzire a részecskék, és a csapadékkal és más folyamatokkal együtt kihullanak a légkörből.

"Száraz időben az ég alját kicsit pirosabbra festheti a homok, ahogy megtöri a lenyugvó nap fényét"

- mondta Török László.

Hozzátette, hogy Magyarországon a levegőminőségben ez a folyamat nem okoz komolyabb változást. "Ha száraz időjárással járna együtt a jelenség, akkor a por nehezítené a légzést, és szemirritáló, légzőszerv-irritáló folyamatokat indíthatna be. De a mostani időjárási helyzetben nem erre számítunk, hanem inkább a csapadékos idő lesz a jellemző" - hangsúlyozta.

A szakértő hozzátette, hogy az erősebb széltől lehet vörös az ég alja, mivel Magyarország a nyugati szelek övében fekszik, tehát általában a légmozgás nyugati irányú. Ezért amikor napnyugtakor látjuk azt, hogy vörös az ég alja, akkor a tőlünk nyugatra eső területeken fújó erős szél felkapja a porszemcséket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szaharai por festette be az égboltot hétfőn
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást