Új kormány jön létre, nagy részben új emberekkel, új struktúrával - jelentette be Orbán Viktor - a nap hírei

Infostart
2018. április 10. 22:27
Az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP is vizsgálatokat sürget, mert kétségesnek tartják a választás lebonyolításának tisztaságát. Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

Új kormány jön létre, nagy részben új emberekkel, új struktúrával - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz. Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fidesz elnökségének felhatalmazása alapján megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat a KDNP-vel. Hozzátette, hogy más párt bevonását nem tartja indokoltnak. Orbán Viktor a teendők közé sorolta a bevándorlás, a nemzeti szuverenitás kérdését, ennek folytatását és megismételte: erős tagállamokból álló, erős Európát akar. A kormányfő sikeresnek értékelte a választások lebonyolítását.

A Nemzeti Választási Iroda szerda déltől átadja az egyéni szavazóköri eredményekről készített jegyzőkönyveket digitalizált formában azoknak a pártoknak, amelyek ezt kérték. A pártlistás szavazatokra vonatkozó jegyzőkönyveket pedig csütörtökön kapják meg a pártok, ugyancsak CD-n - tájékoztatott az NVI. Azután döntöttek erről, hogy az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP is közölte: a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.

A Nemzeti Választási Bizottság sértetlen állapotban találta valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát. Patyi András NVB-elnök tájékoztatása szerint eddig 108 külképviseletről 177 doboz érkezett meg. A többit várhatóan szerda estig szállítják biztonsági kísérettel a választási központba. A választás országos részvételi eredményét csak a függőben lévő voksok megszámlálását követően, illetve a levélben szavazók szavazatainak összeszámlálása után lehet megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján.

Alaptörvény-ellenesen korlátozta a Fidesz véleménynyilvánítási szabadságát a Kúria egy választási plakáttal kapcsolatos döntésében - mondta ki az Alkotmánybíróság. A Kúria határozata szerint sérti a választás tisztaságára vonatkozó alapelveket a "Nekünk Magyarország az első!" feliratú, magyar zászlót és Orbán Viktor miniszterelnök nagyméretű fotóját ábrázoló választási plakát. Az Alkotmánybíróság szerint viszont a választási eljárásról szóló törvényben nem szerepel olyan korlátozás, amelyet a Kúria a törvény alapelveiből értelmezés útján kiolvasott, továbbá kampányidőszakban bővül a véleménynyilvánítás lehetősége.

Karácsony Gergely nem lesz parlamenti képviselő, marad zuglói polgármester. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Hír TV-ben jelentette be döntését. Karácsony Gergely a kampány utolsó napjaiban az Inforádió Aréna című műsorában is azt mondta, hogy a zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre cserélné.

Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió. Az indoklás szerint a tulajdonosok finanszírozási problémák miatt határoztak a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft médiatartalom-szolgáltatási tevékenységének megszüntetéséről. A döntés értelmében szerda után nem jelenik meg többet a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu sem. A Lánchíd Rádió Kft. ezzel párhuzamosan azt közölte, hogy kedd éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió is. Közben Ungár Péter leendő LMP-s parlamenti képviselő a Facebookon bejelentette, hogy ajánlatot tett a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió megvételére és fönntartására. A lap szerkesztői úgy tudják, hogy más érdeklődök is vannak, köztük külföldi befektető. Közben a Heti Válasz főszerkesztője közleményben tudatta: társat keresnek a működés folytatásához, mert a lap sorsa a befektetői érdeklődésen múlik.

Minden feltétel adott az országos vastagbélszűrési program elindításához, amelynek kidolgozását hosszú vita előzte meg - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós a nemzeti rákellenes nap alkalmából kiemelte, hogy az utóbbi 10-15 évben sokat javultak például a hererák, az emlőrák és a limfómák gyógyulási arányai. Jelentős fejlesztés indult az onkológiai műszereknél.

A tervek szerint januárban indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzeme. A Magyar Turisztikai Ügynökség azt közölte: az adatkommunikációs rendszerhez minden magyarországi szálláshelynek csatlakoznia kell. A központhoz hasonló rendszer 2016 óta működik Horvátországban.

Örök nyugalomra helyezték Demján Sándor nagyvállalkozót a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában. A március 26-án 75. életévében elhunyt üzletember végső búcsúztatásán több ezren rótták le kegyeletüket, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészeti és a sportvilág számos hazai képviselője. A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.