Az NVB bírságot szabott ki Orbán Viktorra jogellenes kampány miatt

Infostart
2018. március 29. 20:34
Csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) másodfokon jogellenesnek nyilvánította Orbán Viktor és Czunyiné dr. Bertalan Judit múlt heti óvodai látogatását.

Elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt és Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes képviselőjelöltet a Nemzeti Választási Bizottság, amiért gyerekek körében kampányoltak azok szüleinek hozzájárulása nélkül. A határozat szerint megsértették a választási eljárásról szóló törvényben foglalt alapelveket, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvényt azzal, hogy kampányidőszakban egy óvodában tettek látogatást és arról egy internetes közösségi oldalon videofelvételt tettek közzé.

A testület eltiltotta őket a további jogsértéstől, és arról is határoztak, hogy a videót el kell távolítani a Facebookról. Az NVB a politikusokat fejenként 345 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A határozat ellen április 1-jén 16 óráig lehet fellebbezni.

Az NVB mostani döntését az tette lehetővé, hogy a testület a nemrég kiegészült az országos listát állító pártok jelöltjeivel, így a kormánypárti tagok kisebbségbe kerültek.

Az NVB-hez azt követően fordultfordulttöbb ellenzéki párt is, hogy elsőfokon Komárom-Esztergom megye 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága elutasította az ellenzéki pártok és képviselők kifogásait, amelyeket a kormányfő óvodai látogatásai miatt tettek.