Nyitókép: Varga György

A teljesebb és rugalmas foglalkoztatást segítik az új karrierközpontok

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. március 26. 10:16
67 család- és karrierközpont jöhet létre Magyarország keleti területein, ahol a nők helyben való elhelyezkedését segíthetik majd - hangsúlyozta a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Novák Katalin szerint olyan foglalkoztatási formákra van szükség, amelyek összeegyeztethetőek a gyerekneveléssel.

Olyan karrierközpontok jöhetnek létre az ország egyes régióiban, ahol segítenek a nőknek érvényesülni a munkaerőpiacon - mondta Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A 67 család- és karrierpontból az első Miskolcon nyílt, a legtöbb helyen pedig most fog elindulni. Ezek a nők helyben való, rugalmas foglalkoztatását szolgálják, úgy, hogy összehozzák az ott élő nőket a munkaadókkal, vállalkozókkal. A szolgáltatások része, hogy a jelentkezők megtanulhatnak önéletrajzot írni, pályázatot beadni, tájékozódhatnak a munkaerőpiaci kínálatról, és akár egy átképzést is segítenek megszervezni - mondta az államtitkár. A karrierközpontokat civil szervezetek, önkormányzatok vagy egyházak üzemeltetik.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy olyan, rugalmas foglalkoztatási formákra van szükség, amelyek összeegyeztethetőek a gyerekvállalással. "Több támogatást adunk akkor, ha részmunkaidőben foglalkoztatnak valakit, mint ha teljes munkaidőben.

Több támogatás jár a kisgyerekes édesanyáknak akkor, ha három év alatti gyermekük van és úgy térnek vissza a munkahelyükre.

Vagy ha egy nagycsaládos édesanya öt év alatti gyereket nevel, a munkahelyén kérheti a részmunkaidős, négyórás foglalkoztatást. Ezt a munkáltatónak törvényi kötelezettsége megadnia."

Fontos, hogy a nők az anyaság mellett a munkaerőpiacon is megvalósíthassák vágyaikat és céljaikat - tette hozzá a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár.

Szerinte nem a részmunkaidő a legfontosabb, hiszen az kevesebb fizetést is jelent, és ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, hanem a rugalmasság a lényeg. "A munkaerőpiac rugalmassága Magyarországon gyerekcipőben jár.

A munkaadók most kezdik csak felismerni, hogy ez számukra is lehetőség".

Novák Katalin hozzátette: támogatni kell a főállású anyaság elismerését is, mert ez is egy kemény, 24 órás munkának tekinthető, amely versenyképes bármelyik munkahellyel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Novák Katalin a nők foglalkoztatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást