Nyitókép: Kovács Tamás

Ezt kezdené az oktatással az ellenzék

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. március 12. 21:01
A magyar oktatás teljes megújítását, tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését hangsúlyozták a Független Diákparlament által szervezett fórumon a MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

A Független Diákparlament februárban hívta vitára a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit, a hétfői beszélgetésen az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik képviseltette magát, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nem vett részt.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt hangsúlyozta, az oktatási rendszer célja, hogy a diákok számára nemzetközi szinten is versenyképes tudást biztosítson. Hozzátette: vissza kell adni a pedagógusok szabadságát, ehhez meg kell reformálni a pedagógusképzést.

Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje kiemelte, hogy nincs két egyforma diák és két egyforma iskola, ezért nem lehet egységes szempontok alapján oktatni a diákokat. Hangsúlyozta, hogy egy új nemzeti alaptantervre van szükség, amelyben a mennyiségi oktatás helyett a kompetenciákra kell helyezni a hangsúlyt.

A diákok nagyon le vannak terhelve, ezen sürgősen változtatni kell, és a tanároknak is nagyobb önállóságra van szükségük - erről már Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje beszélt. Hozzátette: szükség van az óraszám és az osztálylétszámok csökkentésére, és elengedhetetlen a tanárok béremelése is.

Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője szerint az oktatás célja, hogy az életre nevelje a diákokat, akik a hétköznapokban is felelős állampolgárként tudjanak viselkedni. Hozzátette: a pénzügyi és egészségügyi tudatosság is nagyon fontos része lehetne az oktatásnak.