Nő a veszély, még nagyobb szigorral védik a határokat

Infostart
2018. március 2. 09:55
A jelenleg érvényesnél is szigorúbb intézkedések várhatók annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis elkerülje hazánkat.

Hamarosan új országos főállatorvosi határozat jelenik meg az afrikai sertéspestis elleni védekezéssel kapcsolatban – tudta meg a Magyar Idők. Az új határozat célja a vírus magyarországi megjelenésének megelőzése.

A korlátozó intézkedések főként a vaddisznókra és a külföldi hústermékekre vonatkoznak majd, hiszen a vírus a legkönnyebben a vadállatokkal vagy fertőzött étellel kerülhet be az országba. Ez utóbbi miatt a gyorsforgalmi utak és főutak mentén, vonat- és buszpályaudvarokon, kamionparkolókban összegyűjtött hulladék megsemmisítésére az ország egész területén fokozottan ügyelniük kell az üzemeltetőknek.

A szigorításra nagy szükség van, a járvány ugyanis hónapok óta ostrom alatt tartja határainkat. A helyzet 2017 januárja óta egész Európában tovább romlott, a betegség Romániá­ban, a Moldovai Köztársaságban és Csehországban is felütötte a fejét. A hatóság munkacsoportja ezért újra kijelölte azokat a területeket, ahol alacsony, közepes, illetve magas a betegség megjelenésének a kockázata.

A magas kockázatú területeken az elhullott vaddisznókat továbbra is állami forrásból finanszírozva, szervezett keretek között keresik majd, a tetemeket pedig ártalmatlanítják. Kültéri sertéstartás ezentúl is csak akkor engedélyezett, ha a telepet kettős kerítéssel védik az esetleges betolakodók ellen

Az afrikai sertéspestis komoly veszélyt jelent a hazai sertéságazatra, bár a szakemberek szerint az állományban nem jelentene nagyobb visszaesést a vírus megjelenése, a járvány gazdasági hatásai ugyanakkor igencsak érzékenyen érinthetik az ágazat szereplőit.