Egyre több alkoholmentes sör fogy - lapszemle

Infostart
2018. február 28. 07:05
A Magyar Idők a cégvilágról, a Világgazdaság az építőanyagok drágulásáról ír.

A Magyar Idők arról ír, hogy új Duna-híd épülhet Győr térségében, amely az ugyancsak felújítandó 14-es számú főutat vezeti át Szlovákiába. A fontos áruszállítási útvonalba kapcsolódik a Győrt keletről elkerülő 813-as út, amely az Audi áruellátását is segíti majd.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy milliárdos közbeszerzésekkel szárnyal a Museum Complex kft. A lap szerint a műtárgyszállításban érdekelt cégnek nincs több évtizedes tapasztalata, ennek ellenére alig nyolcéves működése alatt elnyerte a múzeumi szakma bizalmát, mivel a pályázatok többségén befutóként végez. A Museum Komplex nyerte a többi között az Iparművészeti Múzeum költöztetésére kiírt tendert is. 

Tavaly 25 százalékkal, 114 ezer hektoliterre nőtt az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon, így csaknem 23 millió korsónyi alkoholmentes sör fogyott – írja a Világgazdaság, amely szerint ez mennyiség így sem éri el a magyar sörpiac 2 százalékát. A Magyar Sörgyártók Szövetsége arra számít, hogy a termékcsoport értékesítése az idén is töretlen lesz, mert a műszaki fejlődés lehetővé teszi, hogy valóban sörízű alkoholmentes sörök készüljenek. 

A Portfolio interjút közöl a Saxo Bank kötvénypiaci elemzőjével, aki szerint a magyar gazdaság több területen is komoly előrelépést ért el. Simon Fasdal kiemelte, hogy a kedvező tendencia folytatódhat, bár kicsit lassabb lehet a javulás. Hozzátette: akár még az utóbbi időszaknál is alacsonyabb hozam várható, de hosszabb távon a nemzetközi hozamkörnyezet emelkedésével fel kell készülni a magasabb hozamokra. 

A Világgazdaság cikke szerint tovább drágulnak az építőanyagok. A vevők várólistára és öt-nyolc százalékos áremelkedésre számíthatnak. A kivitelezési kapacitás hiánya miatt egyre nő a kereslet a minőségi mellett a kevesebb élőmunkát igénylő késztermékekre. 

Tisztul a magyar cégvilág – írja a Magyar Idők. A lap hangsúlyozza, hogy két év alatt 25 ezer társaság tűnt el Magyarországról. Szakértők szerint a cégszám csökkenése ugyanakkor inkább a kedvező gazdasági változások közé sorolható: korábban rengeteg alvó vállalkozást alapítottak idehaza, az akár kétes, jogellenes célra is felhasználható társaságok nagyobb részének eltüntetése pedig akár hosszú évekig is eltarthat.