Ilyen lesz a Liget új óriáslétesítménye

InfoRádió
2018. február 26. 17:31
Még ebben az évben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szabolcs utcai egykori kórház területén.

Az összesen csaknem 37.000 négyzetméteres épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is - mondta az InfoRádiónak a bokrétaünnepség után Gyorgyevics Benedek. 

A Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: a volt kórház helyén egy teljesen új épületegyüttes készül el az év végére. A föld alatt 4 szintes, a föld fölött 3 emeletes lesz a legfontosabb központi épület. Ráadásul egészen speciális műszaki kritériumoknak kell megfelelnie, hiszen porszáraznak kell lennie a föld alatti részeknek. "Ez ugyanis egy olyan hátérintézmény, ahol a Néprajzi Múzeumnak és a Szépművészeti Múzeumnak a közel 350 ezres gyűjteménye talál új raktározási központra, illetve itt végzik el a sokszor felbecsülhetetlen értékű műtárgyak 21. századi módszerekkel történő restaurálását".

A biztonságtechnikai, elektromos és gépészeti szerelések már elkezdődtek, az év második felében ér véget a belső terek kialakítása, az év végén pedig elkészül az épület. "2019 elején már beköltözhetnek azok a műtárgyak, amelyek most méltatlan körülmények között, sokszor külvárosi raktárakban, megfelelő lég-és hőtechnikával nem rendelkező helyiségekben vannak" - mondta Gyorgyevics Benedek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ilyen lesz a Liget új óriáslétesítménye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást