eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Sérti a betegek jogait a sürgősségi pszichiátria

Az alapvető jogok biztosa szerint nem érvényesülnek megfelelően a sürgősségi pszichiátrián ellátottak jogai. A részletekről Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense beszélt az InfoRádiónak.

Kizárólag akkor lehet sürgősséggel pszichiátriai intézménybe szállítani valakit, ha az illető közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít. Ilyen esetben az észlelő orvos pszichiátriára utalja, szükség esetén a igénybe veheti hatóság közreműködését is.

Az intézet vezetőjének 24 órán belül kérelemmel értesítenie kell az akarat ellenére történő beszállításról a bíróságot, majd annak 72 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, hogy indokolt volt-e az intézkedés, illetve kötelező gyógykezelést rendelhet el.

A jogi főreferens szerint az eljárás súlyosan korlátozza az illető személyes szabadságát, éppen ezért nagyon szigorú szabályozásra lenne szükség. Az Alapvető Jogok Biztosának minapi jelentése azt vizsgálta, hogy mi hiányzik a jelenlegi eljárásrendből ahhoz, hogy az ország bármely pontján lefolytatott eljárás ugyanahhoz a jó végeredményhez vezethessen. 

A hivatal szerint önálló jogszabályra lenne szükség, mely pontosan meghatározza, hogy kinek, mit, hogyan kell tennie az eljárásban. Számos garanciális elem, mely a jelenlegi szabályozásban is benne van, a gyakorlatban nem működik – hívta fel a figyelmet Kussinszky Anikó. A kórházfenntartónak biztosítania kellene a szabályok betartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×