eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Riasztás: itt a vörös kód

Február utolsó napjaiban különösen hideg idő várható. Mínusz tíz fok alatt a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem kapnak más segítséget – írja a Magyar Idők.

A hajléktalanellátó rendszer felkészült a segítségnyújtásra, az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság a legfrissebb adatok szerint idén eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt. A hajléktalan emberek számára országszerte 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növelik, tudta meg a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, az extrém hideg miatt további 50 millió forintot különítettek el, ebből a pénzből az utcai szolgálatok például takarókat, hálózsákokat vehetnek, valamint 62 millió forintot biztosítanak a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is.

Extrém hideg esetén, mínusz tíz fokos hidegnél Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adja ki a „vörös kódot”, akkortól a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára a hajléktalan embereknek. A kormány ezen a télen 2255 kistelepülésen biztosít ingyenes tüzelőanyagot a rászorulók részére.

Czibere Károly szerint a polgármesterek és a jegyzők feladata, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzetek kialakulását. „Fontos, hogy becsengessenek azon idősek portáira is, ahol napok óta nem látják például a kéményt füstölni. A közelgő hidegebb időszakban mindenki fokozottan és érzékenyebben figyeljen oda az utcán élő hajléktalan emberekre és azokra is, akiket a kihűlés veszélye fenyegethet az otthonukban” – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Aki utcán fekvő embert lát, azonnal hívja a telefonos segítőszolgálatot – kérte.

Budapesten a Menhely Alapítvány működteti a nap huszonnégy órájában a diszpécserközpontot. A járókelők a 06-1-338-4186-os telefonszámon tudnak bejelentést tenni, ami után az utcai szociális gondozó szolgálatok a helyszínre mennek, és a szabadban talált hajléktalan embereket fűtött helyre viszik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×