eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Szél Bernadett: nem kockáztatjuk a hitelességünket

Szél Bernadett: nem kockáztatjuk a hitelességünket

A Momentummal igen, más pártokkal azonban nem tud elképzelni választási megállapodást az LMP. Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelölje, társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a Jobbikról, Orbán Viktor migrációs politikájáról, a kampányról és az oktatásról.

Szél Bernadett szerint fixnek tekinthető az LMP országos listája, a Momentumon kívül más párt esetében nem lát esélyt az együttműködésre. Ennek elvi oka van: "mi vagyunk az a párt, amelyik úgy érkezett a politika mocsarába, hogy mi vagyunk a régi elit kihívói. Úgy gondolom, a politikában a legfontosabb a hitelesség, és mi nem kockáztatjuk a hitelességünket".

Szél Bernadett megerősítette, hogy e-mailben meghívta őt egy kávéra Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, akivel az aláírásgyűjtés után ülnek majd le beszélgetni.

Pálfordulások

A Jobbikkal csak ügyek mentén tudnak együttműködni, a választási kampányban nem - hangsúlyozta az LMP vezetője. A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta: "2016-ban Vona Gábor megpróbált egy néppártos fordulatot végrehajtani. Olyanokat nyilatkozott, hogy kivágta a párt lelkét és ő már korábban is tudta, hogy ezt ki kell vágni. Nekem ezzel kettős érzéseim vannak.

Nem hiszek abban, hogy egy politikus hiteles marad akkor, ha pálfordulásokat hajt végre.

Értem, hogy a Fidesz sokszor próbált már ilyet csinálni, de látjuk, hol tart a Fidesz, és azt gondolom, ez senkinek nem lehet minta".

A politikus úgy látja, hogy továbbra is ott vannak Vona Gábor mellett azok a reprezentatív politikusok, akik markánsan jelezték a Jobbik azon szélsőséges időszakát, amelyre Vona Gábor is büszke volt, amikor Magyar Gárda-mellényben vonult be a Parlamentbe. Emiatt a változás és hitelességvesztés miatt nem tudunk együttműködni a Jobbikkal.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje beszélt arról is, hogy nem tudnának együtt kormányozni az MSZP-vel és a DK-val. Hozzátette: a pártnak vagy saját szavazózábisa, ezért nem fognak egy az egyben átszavazni egy másik jelöltre. "Az LMP-s szavazóbázis LMP-s, ők ránk akarnak szavazni" - jelentette ki.

Szél Bernadett az április 8-i országgyűlési választásról úgy fogalmazott, hogy szavazni most már nem jog, hanem kötelesség.

"Orbán Viktor húzza az időt"

Szél Bernadett az InfoRádió Aréna című műsorában hazugságnak nevezte azt a plakátot, amely más ellenzéki vezetőkkel és Soros Györggyel együtt ábrázolja. Az LMP miniszterelnök-jelöltje egyúttal a pártot az Orbán-kormány ellenpontjának tartja.

Nem most van verseny a pártok között, nem az aláírásgyűjtés a verseny, hanem majd a szavazás lesz az április 8-án - mondta az aláírásgyűjtés időszakáról Szél Bernadett.

Az LMP társelnöke bírálta az Orbán-kormányt és azt a plakátot, amelyen olyan ellenzéki vezetőkkel együtt szerepel, akik közül egyik sem a szövetségese. Szerinte a migráció kérdését csak európai szinten lehet kezelni. Feltette a kérdést: mire ment Orbán Viktor az uniós tárgyalóasztaloknál? "Azzal, hogy Lengyelországgal alakít egy véd- és dacszövetséget és gyakorlatilag nekimegy egy csomó uniós tagállamnak, azzal nem kerülünk  közelebb a migrációs válság megoldásához. Idejekorán meg kellene találni a megoldásokat, ő pedig húzza az időt" - mondta.

Szerinte ha Orbán Viktor hármat kívánhatna egy aranyhaltól, az egyik biztosan az lenne, hogy tartson minél tovább a migrációs válság, mert ő ebből belpolitikai hasznot kovácsol magának. "Ha elérte volna nyolc év alatt, hogy a bérválság megszűnjön az országban, kiírná a plakátokra. Ha elérte volna, hogy a devizahiteleseket kártalanítja, kiírná a plakátokra. De ő nem ezt csinálja, hanem arról hazudozik, hogy az ellenzéki pártok, konkrétan én mit csinálok".

Az oktatási rendszerről

Szél Bernadett az oktatást és az egészségügyet helyezné a kormányzás fókuszába, zöldpártként erre adnának pénzt. Azt ígérte, hogy megduplázzák az oktatásra jelenleg fordított költségvetési részesedést. "Muszáj ezt a 4000 milliárdot beletenni az oktatásba ahhoz, hogy ez az ország versenyképes lehessen. A világ legjobb oktatási rendszerét hozzuk létre, és mindent vonzani fog magával: jó béreket, jó munkahelyeket, másfajta gazdasági struktúrát, kiugrási lehetőséget a kis- és középvállalkozásoknak. Egy közép-európai Svájc lehetünk, mert a magyar emberek tehetsége nemcsak szlogen, hanem valóság" - sorolta Szél Bernadett.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje jelezte, hogy az adórendszert is átalakítanák a jelenlegi egykulcsos szisztémáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×