eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nincs elzárt település vagy járhatatlan út az országban a havazás miatt - a nap hírei

A hétvégén várható rendkívül hideg időre felkészültek a hajléktalanszállók. Módosult a villamosenergiáról szóló törvény, könnyebb lesz kiserőműveket létesíteni. Aláírta a Donyec-medence megszállt területeinek reintegrálásáról szóló törvényt az ukrán államfő.

A havazás miatt nincs járhatatlan út vagy elzárt település az országban - mondta az InfoRádióban a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. A fővárosban sem okoz komoly fennakadást a havazás, a főutak és közösségi közlekedési utak járhatóak. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nincsenek rendkívüli időjárási körülmények Magyarországon. Nem emelkedett jelentősen a napi átlaghoz képest a balesetek száma sem.

Több mint 11 ezer férőhellyel, felkészült a hajléktalanellátó rendszer a február utolsó napjaira várható rendkívüli hidegre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt. A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekvő költségekre 50 millió forintot különítettek el. A hajléktalanok ellátására az egyházi és civil segélyszervezetek is felkészültek.

Megkönnyíti a megújuló energiaforrással gazdálkodó kiserőművek létesítését az Országgyűlés által most elfogadott javaslat. Az előterjesztés bevezeti a termelői elosztó hálózat fogalmát, amely lehetővé teszi nem engedélyköteles kiserőművek csatlakoztatását. Banki hitelt is kínálnak azoknak a gazdáknak, akik naperőművet létesítenek. Emellett a vallásszabadság napjává nyilvánította a parlament január 13-át. 1568-ban ezen a napon fogadta el a tordai vallásügyi törvényt az erdélyi országgyűlés. Ezen kívül törvényt alkotott az Országgyűlés a margitszigeti teniszközpont megépítéséért. A létesítmény a 2019-es budapesti ATP férfi tenisztornához szükséges.

Nyilvántartásba vették az első jelölteket az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható adatok szerint kedd kora délutánra 8 jelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyien a Fidesz-KDNP színeiben indulnak a választáson. Rajtuk kívül 45 jelölt adta le ajánlásait, ám róluk a bizottságok még nem döntöttek. Az országgyűlési választáson az indulhat jelöltként, aki a március 5-i határidőig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

Mind a 106 körzetben összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz egyéni képviselőjelöltjei - jelentette be a párt kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs videoüzenetében azt mondta, sok helyen az előírt 500 aláírás többszöröse gyűlt össze, így a párt minden körzetben készen áll a választási kampányra.

Már csak a Momentummal tart elképzelhetőnek együttműködést az LMP miniszterelnök-jelöltje a Gémesi György vezette Új Kezdettel kötött választási szövetség után. Szél Bernadett az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Jobbikkal továbbra sem lát lehetőséget az együttműködésre, mert - mint mondta - nem hiszi, hogy egy politikus hiteles tud maradni, aki pálfordulást hajt végre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Jobbikkal ügyek mentén tudnak együttműködni. Az MSZP-vel és a DK-val is kizárta az együttműködést: ezt azzal indokolta, hogy az LMP a régi elit kihívója, nem a szövetségese.

A többi között elszámoltatást, a határőrség visszaállítását, a bérunió megvalósítását és bérlakás-építést ígér a Jobbik a párt elnöke által most ismertetett választási programban. Vona Gábor úgy fogalmazott: egy szabad, élhető, igazságos és biztonságos Magyarország reményében alkották meg a Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel címet viselő programot. Hozzátette: az elszámoltatást egy korrupcióellenes ügyészség felállításával tervezik.

Romániában várhatóan 2020-2021-ben kezdi el a fekete-tengeri földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom. A romániai ásványkincsek kitermelését szabályozó kormányzati ügynökség vezérigazgatója elmondta: a kitermelés tervezett mennyisége évi 6 milliárd köbméter. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február elején bukaresti tárgyalásai után bejelentette: 2022-től lehetőség lesz jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására.

Ukrajnában aláírta a Donyec-medence megszállt területeinek reintegrálásáról szóló törvényt az államfő. Petro Porosenko hangsúlyozta: a jogszabály nem ütközik Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, beleértve a minszki megállapodásokat. A parlament által január 18-án elfogadott törvény Oroszországot agresszor államnak minősíti, a szakadár kelet-ukrajnai népköztársaságokat pedig ideiglenesen megszállt területeknek. Moszkva tiltakozott a törvény elfogadása ellen.

Nemzetközi békekonferencia összehívását sürgeti a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt arról beszélt: 2018 közepéig széles körű békekonferenciát kell rendezni azért, hogy teljes jogú tagságot kaphasson a palesztin állam a világszervezetben, illetve menetrendet vázoljanak fel az Izraellel fennálló vitás kérdések rendezésére. Ismét bírálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×