Hó alatt a fél ország - itt a figyelmeztetés

Infostart
2018. február 20. 08:36
Tíz megyére adott ki figyelmeztetést havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Veszprém megyére adtak ki első fokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (kb. 250-300 m felett) változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható. A várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben

akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel-1, 2 cm-es hóréteg.

Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. reggeli összesítése alapján mintegy

330 munkagépe végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat

folyamatos rotációban az országos közúthálózaton. A preventív beavatkozásokat, vagyis az alászórási munkákat valamennyi területen elvégezték, kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a társaság, vagyis első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.