eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Családkutatást az emberek lelkesedése tartja életben

Családkutatást az emberek lelkesedése tartja életben

Egyre többen szeretnék megismerni családjuk múltját, több tízezren végeznek napjainkban családtörténet-kutatást, azonban nem egyszerű a kutatók munkája.

Ari Ilona, a Családkutató Klubjának vezetője szerint nagy igény van a családtörténet-kutatók összefogására. A Családkutató klub immár hat éve működik Szolnokon, amely a hasonló kutatással foglalkozó szervezeteket fogja össze. A klubvezető azt is elmondta, hogy országszerte több tízezren foglalkoznak családkutatással: a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületnek több mint ezer tagja van, illetve kisebb klubok, Facebook-csoportok és sokan például önállóan is folytatnak kutatásokat.

„Egy nagyon nagy problémánk van, hogy az adatvételelem megnehezíti a családtörténet-kutatást” – mondta Ali Ilona az InfoRádióban. Az adatvédelmi  szabályozás az 1895 óta vezetett polgári anyakönyvek kutatását nem teszi lehetővé. Ari Ilona hozzátette, így csak az a megoldás maradt, ha a kutatók támogatói nyilatkozatot szereznek be, amely feljogosíthatja őket a kutatásra.

Családkutatást az emberek lelkesedése tartja életben

A Családkutató vezetője szerint a szigorú szabályozásnak nincs sok értelme, mivel aki vissza akar élni mások személyes adataival, azt egy ilyen szabályozás nem tántorítja el, a családtörténet-kutatást viszont jelentősen megnehezítheti.

Keressük a gyökereinket

„Ha végigtekintünk a 20. század viharain, bizony nagyon sok család szétszóródott, és sokan szeretnék megtalálni a csalaádtagjaikat” – fogalmazott Ari Ilona. Szerinte a „kellemes fáradsággal” járó családtörténet-kutatás éppen a családi kötelékek megerősítésében segíthet. Egy-két év alatt új információkhoz is hozzá lehet jutni, sőt van, aki több mint tíz év kutatás során igen komoly eredményeket is elért, vagy már könyvet is megjelentetett. Érdekesség, hogy az idősebb korosztály a legaktívabb, és nemcsak az ősöket, hanem a ma élőket is felkutatja.

„Sokan beszélnek a család széthullásáról. Biztos, hogy a szerepe megváltozott, és ennek vannak negatív hatásai is”

 – mondta Ari Ilona, de jelezte, a kutatás éppen e negatív hatásokat tudja ellensúlyozni. A családkutató szerint a családi emlékezet is átalakult, például korábban akár 150 évre visszatekintve is megőriztek emlékeket, ez mára eltűnőfélben van, és a generációk közti kommunikáció is ritkább.

„Ezért indítottuk el az ifjúsági pályázatot is: azok a családok, ahol a gyerekekkel még leülnek és beszélnek a régi dolgokról, ott inspiráljuk a gyerekeket, hogy valamilyen formában rögzítsék ezeket a történeteket” – mondta Családkutató Klub vezetője.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak, hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×