eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk
Több pénz fog kelleni a művészjáradékok kifizetésére

Több pénz fog kelleni a művészjáradékok kifizetésére

További költségvetési forrást kér a kormánytól a Magyar Művészeti Akadémia a művészjáradék március elsején induló folyósításához. Az elfogadott büdzsé ugyanis havi 7-800 kifizetésre lenne elegendő, azonban eddig már majdnem 1100-an jelentkeztek.

Idén január elseje óta igényelhető a művészjáradék a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkárságán. Az MMA kezdeményezésére az új, rendszeres havi juttatás bevezetéséről az Országgyűlés döntött tavaly év végén.

A járadékra azok a 65 éven felüliek jogosultak, akik törvényben meghatározott művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek és ezt igazolni tudják, valamint nem kapnak más – jogszabályban meghatározott – hasonló jellegű juttatást. Tehát a kettős javadalmazás ki van zárva.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az InfoRádiónak elmondta, a valamivel kevesebb, mint 1100 kérelem közül nem egészen két tucatot kellett elutasítaniuk, leginkább az életkor vagy a nem megfelelő díjak megléte miatt. Az elfogadott díjak közé tartozik például a Munkácsy Mihály-díj, az Ybl Miklós-díj vagy a Jászai Mari-díj is.

Március elsejétől folyósítják az öregségi nyugdíjminimumhoz kötött jelenleg havi 121 125 forintot.

Kucsera Tamás Gergely szerint a március 15-ei kitüntetéseket követően állhat be az a szám, ami alapján meghatározható lesz a jogosultak köre. De miután eddig nem volt kimutatás arról, hogy hányan kaphatnak művészjáradékot, ezért csak megbecsülni tudták a számukat.

Az állami költségvetésből így mintegy 700 művésszel kalkuláltak.

A főtitkár hozzátette, valószínűleg áprilisban fordulnak majd a kormányhoz, hogy emeljék meg a rendelkezésre álló forrás összegét. A számok alapján ez az eddig elkülönített összeghez képest 50 százalékkal több pénz lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×