Meglepetés a baloldalon: a Jobbik mellé zárkózott fel egy párt

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. február 16. 18:54
Továbbra is a kormányzó pártok támogatottsága a legnagyobb a Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatása szerint. Erősödött viszont az LMP.

A Fidesz tábora teljesen stabil, hónapok óta ugyanazokat a támogatottsági adatokat mérik – mondta az InfoRádiónak Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Jelentősebb mozgások a baloldalon vannak: az LMP a második helyre került a teljes népesség körében – holtversenyben a Jobbikkal. Ha a biztos pártválasztókat nézzük, akkor Vona Gábor pártja megelőzi a baloldali alakulatot.

A szakértő szerint az utóbbi hetekben a bizonytalan baloldali szavazók köréből sikerült néhányat megszólítania az LMP-nek, ugyanakkor jól látható, hogy a Jobbik szavazói eltökéltebbek és jobban mozgósíthatók. Az MSZP és a Párbeszéd 10 százalékon van, ami pont az az érték, amivel éppen bekerülnének a parlamentbe, de nagyon rezeg a léc – hangsúlyozta Lánczi Tamás.

A társadalom 30 százalékát kitevő bizonytalan szavazók nagy valószínűséggel távol maradnak az urnáktól. Az elemző úgy látja, nagyjából a választása jogosultak 60 százaléka adja le a voksát áprilisban, ez valamelyest elmarad a Magyarországon szokásos 65-70 százalékos részvételi hajlandóságtól.

Vasárnap este 6 órától Lánczi Tamás és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Orbán Viktor kormányfő évértékelő beszéde után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Meglepetés a baloldalon: a Jobbik mellé zárkózott fel egy párt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást