eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor: a kormány független - a nap hírei

Orbán Viktor szerint a választás tétje az, hogy független vagy zsarolható kormány jön-e létre. A DK kemény, szókimondó, Fidesszel élesen szembenálló kampányra készül – mondta Gyurcsány Ferenc. A Jobbik érdemi változtatásokat sürget az igazságszolgáltatás rendszerében. A nap legfontosabb hírei február 14-én.

A választás tétje az, hogy független vagy zsarolható kormány jön létre - jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Idők értesülése szerint. A Fidesz-KDNP frakciószövetség visegrádi kihelyezett üléséről beszámoló lap azt írja: a miniszterelnök arról beszélt, hogy a külföldi gazdasági és politikai érdekcsoportok Soros György vezetésével gyenge és zsarolható kormányt szeretnének Magyarországon. Kijelentette ugyanakkor, hogy Magyarország kormánya ma nem zsarolható, független. A Magyar Idők cikke szerint Orbán Viktor az ellenzékről azt mondta, hogy több gazdasági és külföldi érdekcsoport kezében van.

Az Energetikai Hivatal adatai szerint a magyar lakosság az uniós átlagnál jóval olcsóbban jut a földgázhoz. Az árvita azután újult ki, hogy az E.on olcsóbban kínálja a gázt a fogyasztók egy részének, mint az állami Földgázszolgáltató. A fideszes Németh Szilárd emiatt azzal vádolta az E.on-t, hogy beavatkozik a választásba. Az ellenzéki pártok viszont azzal vádolják a kormányt, hogy megkárosította az embereket a piacinál magasabb árral.

Gyurcsány Ferenc szerint a választókat kevésbé izgatja a kampányban az élet hétköznapi része, mint a jelenlegi hatalom nagy rendszerhazugságai. A Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában ilyennek nevezte például a határon túliak szavazati jogát. Gyurcsány Ferenc a választási rendszert tisztességtelennek tartja. Közölte: a DK kemény, szókimondó, Fidesszel élesen szembenálló kampányra készül.

A Jobbik érdemi változtatásokat sürget az igazságszolgáltatás rendszerében. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: az igazságszolgáltatás függetlenségét az elmúlt időszakban számos támadás érte. Staudt Gábor úgy fogalmazott: az ügyészség egy katonai hierarchiára épülő parancsuralmi rendszer, amelyben a legfőbb ügyésznek korlátlan hatalma van.

Az LMP kezdeményezi, hogy az áprilisi országgyűlési választáson minden szavazókörben legyen kormánytól független delegált. A Lehet Más a Politika megkereste az ellenzéki pártokat, hogy hangolják össze szavazóköri delegáltjaikat és koordinálják őket úgy, hogy a kormánypártok ne tudják manipulálni a választások eredményét.

Szombaton hivatalosan is megkezdődik a választási kampány, hétfőtől pedig már lehet gyűjteni az ajánlásokat a képviselőjelöltekre. Egy jelölt csupán egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést, egy választópolgár azonban több jelöltet is ajánlhat. A nemzetiségi szavazók március 23-ig regisztrálhatnak az áprilisi országgyűlési választásra, ha saját nemzetiségük listájára szeretnének szavazni.

Várhatóan két napot ülésezik a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés, jövő héten hétfőn és kedden ül össze a Ház a választások előtt. A Parlament honlapján közzétett napirendi javaslat alapján a képviselők lefolytatják a Stop Soros törvénycsomag általános vitáját is.

Változatlanul kiáll a kárpátaljai magyarok mellett a budapesti külügyminisztérium, és nem hagyja, hogy elvegyék a már meglévő jogaikat - hangsúlyozta a magyar tárcavezető. Előzőleg az ukrán oktatási miniszter manipulatívnak nevezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajnának tartózkodnia kell új oktatási törvénye alkalmazásától, amíg nem konzultál a kárpátaljai magyar közösséggel.

Romániában újabb ügyben ítélték el Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt. A RMDSZ volt parlamenti képviselőjére az egyházi javak visszaszolgáltatásáról döntő testület kollektív felelősségének elve alapján szabott ki öt év börtönbüntetést a bukaresti táblabíróság korrupció vádjával. A politikus bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik a román igazságszolgáltatásban.

Két új parancsnokság létrehozásáról döntöttek a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg főtitkár a brüsszeli tanácskozáson közölte: az új parancsnokságok fenntartható módon fogják biztosítani a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és mozgathatóságát Észak-Amerika és Európa között.

A spanyol alkotmánybíróságtól kérte szabadon engedését az előzetes letartóztatásban lévő volt katalán elnökhelyettes. Oriol Junqueras azzal érvel, hogy politikai meggyőződése miatt zárták börtönbe már több mint száz napja, annak ellenére, hogy a katalán függetlenségi folyamat békésen zajlott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×