eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

Sikeresen neveli két kölykét a hím halála után egyedül maradt csupaszpofájú tamarin nőstény a Szegedi Vadasparkban. Az apró majomfaj sajátossága, hogy a párok együtt nevelik fel a kölyköket, a fajmentő program szenzációja, hogy az utódok megmaradtak az apa halála után is.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy csupaszpofájú tamarin a világ egyik legritkább fajta majma, a vadasparknak pedig olyan szerencséje volt, hogy két egyeddel is rendelkezett a fajtából.

Az InfoRádiónak elmondta, hogy apa és fia nevelkedett a Szegedi Vadasparkban, majd az egyiküket elcserélték egy nőstényre, akit pároztatni  is tudtak. A hím egyed pár hónapja egy vérfertőzés miatt elpusztult, de a nőstényt sikeresen megtermékenyítette, így hat hete már megszülettek az utódok is. Hozzátette, a fajtára jellemző, hogy

a szülők együtt nevelik fel az utódokat, folyamatosan magukkal viszik őket, mindezt most az egyedül maradt nősténynek kellett megcsinálnia.

A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

Az igazgató hozzátette, az anyának igyekeztek minél több táplálékot biztosítani, és nagyon sok fehérjét is kapott, például tücsköt, szöcskét, sáskát, hogy a tejtermelése meginduljon, és hogy jobban bírja a fizikai megterhelést.

Veprik szerint a legfontosabb, hogy az állatok szervezetében ásványi anyagokat pótolhassák, ezért például kézzel készített takarmányt kapnak. Illetve

a napi D-vitamin bevitelük körülbelül az emberi szükséglet 100-szorosa a testsulyokhoz képest, hiszen ez a fajta az esőerdőben a lombkoronák szintjén él, ahol jelentős napfényhez jut.

Az igazgató hozzátette, ezért nagyon oda kell figyelniük, hogy a majmok télen is „szinte egy szoláriumba érezzék magukat, hogy a D-vitamin beépülhessen a szervezetükbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×