A csupaszpofájú tamarint kényeztetik Szegeden

InfoRádió
2018. február 11. 15:33
Sikeresen neveli két kölykét a hím halála után egyedül maradt csupaszpofájú tamarin nőstény a Szegedi Vadasparkban. Az apró majomfaj sajátossága, hogy a párok együtt nevelik fel a kölyköket, a fajmentő program szenzációja, hogy az utódok megmaradtak az apa halála után is.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy csupaszpofájú tamarin a világ egyik legritkább fajta majma, a vadasparknak pedig olyan szerencséje volt, hogy két egyeddel is rendelkezett a fajtából.

Az InfoRádiónak elmondta, hogy apa és fia nevelkedett a Szegedi Vadasparkban, majd az egyiküket elcserélték egy nőstényre, akit pároztatni  is tudtak. A hím egyed pár hónapja egy vérfertőzés miatt elpusztult, de a nőstényt sikeresen megtermékenyítette, így hat hete már megszülettek az utódok is. Hozzátette, a fajtára jellemző, hogy

a szülők együtt nevelik fel az utódokat, folyamatosan magukkal viszik őket, mindezt most az egyedül maradt nősténynek kellett megcsinálnia.

Az igazgató hozzátette, az anyának igyekeztek minél több táplálékot biztosítani, és nagyon sok fehérjét is kapott, például tücsköt, szöcskét, sáskát, hogy a tejtermelése meginduljon, és hogy jobban bírja a fizikai megterhelést.

Veprik szerint a legfontosabb, hogy az állatok szervezetében ásványi anyagokat pótolhassák, ezért például kézzel készített takarmányt kapnak. Illetve

a napi D-vitamin bevitelük körülbelül az emberi szükséglet 100-szorosa a testsulyokhoz képest, hiszen ez a fajta az esőerdőben a lombkoronák szintjén él, ahol jelentős napfényhez jut.

Az igazgató hozzátette, ezért nagyon oda kell figyelniük, hogy a majmok télen is „szinte egy szoláriumba érezzék magukat, hogy a D-vitamin beépülhessen a szervezetükbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szinte egész évben sütkéreztethet a csupaszpofájú tamarin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást