eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Tizenkét órás programmal és hajnalig tartó táncházzal várja az érdeklődőket szombaton az idei, 22. Csángó Bál. A Millenárison szombaton egész nap tartó programokról és a csángókról Diószegi László, a színpadi műsor rendezője beszélt az InfoRádiónak.

Idén a húsvéttól a pünkösdig tartó időszakhoz kötődő hagyományok, népszokások köré épülnek a színpadi előadások, amelyen a gyimesi, a moldvai és a bukovinai csángók is bemutatkoznak, mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A színpadi műsorokat csángó vonatkozású magyar művészek - Zurgó Együttes, Berecz András - színesítik. Emellett fotó- és kerámiakiállítással is várják az érdeklődőket.

Azt is mondta, hogy a csángók nagyon sokáig a román asszimilációs politika célpontjai voltak, de sikerült ebből a megsemmisülésre ítélt helyzetből lassan kiemelni őket. A 2001-ben elkezdődött magyar nyelvoktatási programban 29 faluban 2000 diák 44 pedagógus segítségével tanul magyarul a csángó lakta régiókban.

Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Diószegi Lászlót, a színpadi műsor rendezője az InfoRádiónak elmondta: a csángó bálok Budapest szívébe hozzák e különleges népcsoport életét. "Ebben a kétmilliós elidegenedett városban ez különlegesség" - mondta Diószegi László.

A színpadi műsor a havajgatás témája köré szerveződik.

A tavasz a szerelem, a párválasztás és a havajgatás időszaka. Ez utóbbi a csángó hagyományban a szerelmes dalok tilinkón való előadását és énekes kíséretét jelenti.

A rendezvényen ott lesznek a Moldvából és Gyimesből érkező táncosok és énekesek. Különlegesség, hogy bukovinai székelyek, aldunai csángók is csatlakoznak a programhoz.

A Csángó Bál színpadi műsora hagyományosan úgy áll össze, hogy a falusi táncosok, zenészek mellett a Magyarországon, Budapesten csángó népzenével foglalkozó legjobb előadók is fellépnek. Az idei műsorban Berecz András, Fábri Géza, a Somos Együttes és a Zurgó Együttes szerepel, hogy csak néhányat mondjak - sorolta Diószegi László.

A műsor után valódi bállá alakul a rendezvény, amikor több száz ember táncolja a csángó táncokat. Ezek közül a moldovai csángó táncok körtáncok, és nem kell különösebb táncos előképzettség ahhoz, hogy be tudjon valaki állni a körbe, ezért minden érdeklődő részt vehet a báli táncban.

  • A színpadi műsor előtt 17.30-18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megismerheti, hogyan készül a csángó puliszka.
  • A Csángó Bálon fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait és Harangozó Imre néprajzkutató csángóföldi fényképfelvételeit tekinthetik meg.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×