eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megváltoztathatják az óraátállítást - a nap hírei

Már az Európai Bíróság előtt van a civil törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt ismét határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülése. Az évente kétszer esedékes óraátállítás felülvizsgálatát kezdeményezte az Európai Parlament. A nap legfontosabb hírei február 8-án.

Már az Európai Bíróság előtt van a civil törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás. A testület szerint a magyar jogszabály indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását. Az új nyilvántartásba vételi és bejelentési követelmények pedig diszkriminatívak és szűkítik a civil szervezeteknek juttatott külföldi támogatásokat. A júniusban elfogadott törvény értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot, és ebben az esetben külföldről támogatott szervezetként kell feltüntetniük magukat a kiadványaikon.

A kormány számára Magyarországot nevezte az elsőnek a miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén, Veszprémben. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a vidéket csak virágzó megyei jogú városokkal lehet felemelni, ha ugyanis a városok gyengék, a falvak is azok lesznek. A kormányfő jelezte: a Modern városok program után elkészült a középvárosok fejlesztési programja is, később pedig a falvak felemelésére is készül terv. Orbán Viktor álhírnek minősítette azokat az információkat, amelyek az önkormányzati rendszer átalakításáról szólnak.

Az adóterhek csökkentése mellett az adóhivatal papírmentessé tételét nevezte a kormányzat céljának a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egri vezetői értekezletén hangsúlyozta: egy független uniós kutatóintézet megállapítása szerint 2010 és 17 között a tagállamok közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke. Hozzátette: a nemzetgazdasági tárca egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint jelentősen javítja a Közép-Európai térség energiaellátásának biztonságát a Balti-tengertől a Fekete-tengerig érő észak-déli gázfolyosó. Szijjártó Péter a lengyel közlekedési és infrastrukturális miniszterrel folytatott varsói tárgyalása után elmondta: a 2020-as évek elejére kiépülő fejlesztésnek köszönhetően Magyarország az eddigi, Oroszországból származó importnak legalább a felét más forrásból is be tudja majd szerezni.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt ismét határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülése. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: a bizottság tagjai az országba tavaly befogadott 1.300 menekült ügyéről, az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggő visszaélésekről tájékozódtak volna. Molnár Zsolt újságíróknak jelezte: továbbra is minden két hétben megkísérli a testület összehívását.

Munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók a Bosch konszern egyik miskolci gyárában. Az érdekképviselet a megrekedt bértárgyalásokkal indokolta az akciót. A szakszervezet 19 százalékos béremelést és lojalitási bónuszt kér a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria növelését, 360 ezer forintra. A cég kommunikációs szervezete válaszában közölte: a dolgozók 99 százaléka aláírta a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást és az emelt béreket ez alapján fizeti ki a vállalat.

Helyreállt az áramszolgáltatás Zala és Vas megyében - közölte az E.ON szóvivője. A hó súlya miatt a vezetékre dőlő fák miatt csütörtök hajnalban még 7 ezer fogyasztónál nem volt áram. Varga Ivett elmondta: az áramszolgáltató szakemberei csütörtök hajnal óta dolgoztak a hibák elhárításán.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban. A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki Torinóban a zsűri elnöke lesz

A hitelkereslet növekedését várják a közép- és kelet-európai uniós gazdaságok bankjainak pénzügyi igazgatói - áll a Moody's Londonban ismertetett térségi felmérésében. A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankrendszerben végezte el vizsgálatát. Az összefoglaló szerint a legderűlátóbbak a magyar és a szlovén bankok pénzügyi igazgatói voltak.

Németországban elfogadta a koalíciós szerződést a bajor Keresztényszociális Unió elnöksége. A CSU az első a közös kormányzásra készülő pártok közül, amely készen áll a koalícióra. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió február 26-án rendkívüli pártkongresszuson dönt a koalíciós megállapodásról, a Szociáldemokrata Párt pedig egy pártszavazáson, amely február 20-tól március 2-ig tart.

Az évente kétszer esedékes óraátállítás felülvizsgálatát kezdeményezte az Európai Parlament. A testület a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegeli. Az óraátállítás napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azután, hogy állampolgárok tízezrei arra kérték a finn kormányt: tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×