Csak bemelegítés volt a hétfői zakó a tőzsdéken?

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. február 8. 13:26
A jelentős januári tőzsdei rali után borítékolható volt a korrekció - mondta az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője. De hogyan hat ez a magyar gazdaságra?

Az elmúlt egy hétben jelentős ingadozás volt látható a nemzetközi részvénypiacokon. A vezető New York-i tőzsdeindexek hatalmas mértékben, 4-5 százalékot estek hétfőn nagyon magas szintről, majd az elmúlt napok ingadozása után a szerdai kereskedés hozott némi korrekciót - mondta a szakértő.

Várhatóan a hétfői után jön egy nagyobb esés az amerikai részvénypiacokon a következő két hétben a tőzsdéken, a jó amerikai belpolitikai hírek elmaradása esetén.

Kérdéses viszont, hogy ez után újra elindulnak-e felfelé az árfolyamok, vagy marad a volatilis mozgás a részvénypiacokon

- mondta a Korányi G. Tamás. Hozzátette: az elmúlt napok óriási ingadozásából is látszik, hogy még mindig  a Wall Street, a New York-i tőzsde meghatározó szereplő a világ tőkepiacain.

Véleménye szerint a világgazgazdaság fundamentumai erősek, így az év második felében, végén jó lehet a hangulat a börzéken, de addig

rázós útra kell felkészülniük a befektetőknek is, ez a magyar piacot is érinti.

A magyar helyzet azonban más, mert a négy blue chip négy különböző ágazatot képvisel. Korányi G. Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy

a Richter február 12-én teszi közzé gyorsjelentését, az OTP két hét múlva.

Várakozása szerint mind a két cég jó számokkal fog előrukkolni, de a hangulatot befolyásolja a rossz külföldi, elsősorban amerikai tőzsdei hangulat is. Egy rossz nemzetközi hangulat minden hazai eredményszámot felül tud írni.

A mostani tőzsdei változások csak hosszú távon hathatnak az európai és a magyar gazdasági kilátásokra, de jelenleg nincs a 2008-as válsághoz hasonló kockázat, érdekes lesz azonban az olasz parlamenti választás és az új kormány bakszektorral összefüggő intézkedései.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Üzleti reggeli - Korányi G. Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást