eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kabinokat tenne a mozgólépcsők közé Tarlós István

Kabinokat tenne a mozgólépcsők közé Tarlós István

Biztosítja az M3-as metró teljes akadálymentesítését a budapesti városvezetés – közölte a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában bemutatta az erre szolgáló eszközöket is. Az erről szóló népszavazási kezdeményezést szándékos félrevezetésnek tartja a városvezető, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt kezdeményező szocialisták kormányzásuk idején nem foglalkoztak az akadálymentesítéssel.

„A Gyurcsány-kormány annak idején a most hangoskodó szocialistáknak pont egy tizenharmad annyi pénzt adott akadálymentesítésre mint az Orbán-kormány nekünk” – jelentette ki a főpolgármester. „Ők egy liftet építettek, mi máris tizenhármat építünk” – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: az M3-as metró minden állomását akadálymentesíteni fogják, és egyedül a Dózsa György úti megállónál nem lesz lift kiépítve.

„Tőlem összegyűjthetik az aláírásokat, én egy pillanatig nem alszom nyugtalanul tőle”

– reagált a városvezető a hétfőn induló kezdeményezésre, melyet a Kúria január végi döntése alapján indíthattak el ellenzéki képviselők. Szerinte a fővárosi lakosok teljesen feleslegesen írják alá az íveket, ha összejön a népszavazás, körülbelül két lift árát dobják ki az ablakon feleslegesen. 

A liften kívül más akadálymentesítő megoldások is léteznek: ilyen a mozgólépcsők között ferde pályán közlekedő kabin – tájékoztatott Tarlós István.

Hídak

Hamarosan elkezdődhet a Lánchíd és az alagút felújítása – közölte Tarlós István, aki a Galvani-hídról tavaszra ígért részletes tájékoztatást. A főpolgármester szerint szükség van az építményre, sőt több Duna-hidat és budapesti felüljárót kéne építeni. A kormányzat koncepciója, amivel felhergelték az embereket, azonban „udvariasan szólva is vitatható”.

A Lánchídat és a pesti parton a kettes villamos alagútját egy ütemben fel kell újítani – hangsúlyozta a városvezető. Ezt csupán egy másik építkezés előzi meg: a BAH-csomópont „ráncfelvarrása”, amelyet baleset védelmi és funkcionális okokból kell megtenni. Forgalomszervezés miatt a két felújítás egyszerre nem lehetséges – tette hozzá Tarlós István. A Lánchídat a munkálatok alatt teljesen lezárják, ha nem így tennének, jelentősen meghosszabbodna a felújítás időtartama.  

Római-part

A főváros a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos vitától függetlenül felkészül egy esetleges tavaszi árvízre

– mondta a főpolgármester. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság saját hatáskörben elkészíti a Barát-patak torkolati műtárgyát, melyet elsősorban Budakalász vélelmének érdekében kell létrehozni. A pünkösdfürdői védműmagasítás és az aranyhegyi árok védművének és torkolati műtárgyának megépítése már elindult – tájékoztatott a főpolgármester.

A parttal párhuzamos védőszakasz megépítésének helyéről április végéig vitatkozhat a tudósokból, akadémikusokból, országos vízügyi hatóság képviselőiből álló grémium.

A klasszikus árvízvédelem előkészítésében a főpolgármesteren kívül kormányhivatal vezetője és a katasztrófavédelem vezetője van döntési helyzetben – emelte ki Tarlós István. Utóbbi elsősorban az evakuálásért felelős. A főpolgármester január 10-én tartott egy értekezletet, ahol 23 pontban az előkészületek valamennyi, jogszabályon alapuló követelményét végigvették: szó esett többek között a törzsek felkészítéséről, a mentési és védekezési gyakorlatokról, az eszközök felülvizsgálatáról.

Bár az alpokban magas a hóban tárolt vízkészlet mennyisége, ebből nem következik, hogy komoly árvízre kell számítani tavasszal – hangsúlyozta Tarlós István. A kormányhivatal, a védelmi bizottság és a főpolgármesteri hivatal mindent megtesz a felkészülés érdekében, ami szakmailag és emberileg lehetséges – ígérte a városvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×