eur:
394.23
usd:
370.32
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ostrom alatt Magyarország keleti határa

Ostrom alatt Magyarország keleti határa

Egyelőre elkerülte Magyarországot az afrikai sertéspestis, a vírust egyetlen vizsgált állatban sem mutatta ki a Nébih. A fertőzésveszély azonban nem múlt el, sőt a gazdálkodók szerint csak idő kérdése, hogy egy fertőzött vaddisznó behurcolja az országba a komoly gazdasági kárral járó megbetegedést – írta a Magyar Idők.

Egy év alatt több mint tízezer házi sertést és vaddisznót vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, de máig egyetlen esetben sem mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét. Miután a vírus megjelent hazánk keleti határainál, az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket rendelt el, ennek keretében ellenőrizték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sertéstelepeket a hatóság emberei. A Nébih tájékoztatása szerint az érintett gazdaságokat nyilvántartásba vették, az állomány vizsgálatát pedig minden évben meg kell ismételni - írta a lap.

Az óvintézkedések részeként az állattartóknak minden sertés elhullását jelenteniük kell az állatorvosoknak, kültéren pedig már csak akkor nevelhetnek disznókat, ha a telepet kettős kerítéssel veszik körül. Tavaly augusztustól a megye romániai határszakaszának 10 kilométeres sávjában is végre kell hajtani az óvintézkedéseket.

A magas kockázatú területen 1567 állattartót vettek nyilvántartásba – közölte a Nébih. Mivel a fertőzésveszély nem múlt el, a következő hónapokban is folytatódik az állattartó gazdaságok fokozott ellenőrzése.

A 2017-2018-as időszakban háromezer sertéstelepet vizsgáltak át az országban, ebből 1500 van a veszélyeztetett területeken, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg gazdaságaiban. Ezt a számot azonban várhatóan tovább növeli majd a hatóság, mivel az uniós járványügyi helyzet miatt április elsejétől egy éven át kiemelten kell kezelni az afrikai sertéspestist. Bár a hatóság az elmúlt hónapokban valóban számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy megelőzze a fertőzés hazai megjelenését, az érintett gazdálkodók szerint így is

csak idő kérdése, hogy felbukkanjon a pusztító kórság az ország határain belül.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének (MFSE) elnöke a Magyar Időknek korábban elmondta: bízik abban, hogy a mentességünk a lehető legtovább megtartható, abban azonban már nem reménykedik, hogy végérvényesen elkerüli az országot a vírus.

Az elmúlt hetekben az ukrán-magyar és a román-magyar határ közelében is találtak fertőzött állatokat – elsősorban vaddisznókat – a hatóság emberei.

A szakember szerint a zárt telepeken tartott állatok megúszhatják a fertőzést, a gazdasági kár azonban így is tetemes lehet.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×