eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jeszenszky: Barsiné Pataky Etelka elkötelezett volt a nemzetnek

Jeszenszky: Barsiné Pataky Etelka elkötelezett volt a nemzetnek

A nyugathoz tartozásnak, a polgári demokráciának és nemzeti érdek képviseletének volt az elkötelezettje Barsiné Pataky Etelka – emlékezett pályatársáról az InfoRádiónak adott interjúban Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere.

Életének 77. évében vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka. A korábbi képviselő 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere az InfoRádiónak elmondta, nem véletlen, hogy a politikus fiatalkorában a Budapesti Műszaki Egyetemre járt, mivel a polgári hátterű diákoknak ez az intézmény volt az egyik menedékük, ahová felvehették őket és ahol később boldogulhattak is. 

Nem csupán egy úgymond jó középosztálybeli családból származott, de a neves dualizmuskori miniszternek, Wlassics Gyulának volt a dédunokája” mondta Jeszenky, aki szerint ez a háttér is közel emelhette a jobboldalhoz még a rendszerváltozás előtti években, majd később az MDF-hez.

DKOKO20110531013 (1)

Jeszenszky a politikust az MDF főpolgármester-jelöltjeként ismerte meg még 1990-ben, akiből később az 1996-ra Budapestre tervezett világkiállítás kormánybiztosa lett. Jeszenszky szerint Barsiné Pataky Etelka kiváló mérnök volt, mindamellett pedig elkötelezett volt a fővárosnak és a nemzetnek is,  így a világkiállítást egy látványos nemzeti ügynek tartotta. 

„Nem egyszerűen Antallhoz volt lojális, hanem ahhoz a gondolathoz, amit ma szoktak »antallizmusnak« is nevezni: tehát a Nyugathoz tartozás, a polgári demokrácia – mindenféle jelző nélkül – és a nemzeti érdek képviselete” – tette hozzá a volt külügyminiszter. 

Barsiné Pataky Etelka 2017. májusában az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a mérnöki kamara tevékenységéről, miután 8 év után távozott az elnöki székből. A beszélgetést teljes egészében megismételjük hétfő este 9 és 10 óra között az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×