eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Így terjed az idei influenzajárvány

Így terjed az idei influenzajárvány

Az B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. A legjobban úgy lehet felkészülni a járványok ellen, ha minden évben beoltatjuk magunkat.

Mintegy 90 százalékban a B-típusú vírus felelős a mostani influenzajárványért - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tisztifőorvos. Szabó Enikő hozzátette: 2018-ban eddig ezért volt kevesebb az influenzaszerű megbetegedések száma.

Hozzátette, hogy a B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. Ezt alátámasztja a tavalyi adat, akkor az A-típusú vírus tombolt, és háromszor többen betegedtek meg, mint az idén. 

Szabó Enikő azt is mondta: „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis tudni kell az oltásról, hogy két hétre van szüksége a szervezetnek arra, hogy a védettsége kialakuljon.”

Így terjed az idei influenzajárvány

Szabó elmondta, hogy minden évben más az oltásoknak az összetétele, és

ha valaki miden évben beoltatja magát, akkor sokkal nagyobb védettség alakul ki,

hiszen ekkor alakul ki a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat. „Az előző évhez viszonyítva január első hetében 70 ezerrel többen kérték az ingyenes védőoltást, mint a korábbi évben”  – mondta a helyettes országos tisztifőorvos. Hozzátette, a legideálisabb az lenne, ha a 2008-as évhez hasonlóan mintegy 1, 2 millió ingyenes oltást kit tudnának osztani, de valószínűleg erre most nem lesz lehetőségük.  

Fontos a megelőzés 

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)

A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt állami vállalatoknál dolgozónak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×