eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Olyan uniós költségvetést szeretne Magyarország 2020 után, amellyel nettó befizetővé válhat - a nap hírei

Elindult az Európai Bizottság pere Magyarország ellen a Közép-európai Egyetem ügyében. A kormányfő szerint higgadtan kell megvizsgálni az ENSZ migrációs szerződés-tervezetét.

Nincs áthidalhatatlan különbség Magyarország céljai és az Európai Bizottság költségvetési elképzelései között - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a V4 országok és a térség további 4 uniós tagországainak képviselői valamint Günther Oettinger, költségvetésért felelős uniós biztos budapesti tárgyalása után azt mondta: Magyarország olyan uniós költségvetést szeretne 2020 után, amelynek köszönhetően maga is nettó befizetővé válhat. A 8 ország képviselői nem zárkóztak el attól, hogy a bruttó nemzeti jövedelemmel arányos befizetéseiket 1,1 százalékra növeljék.

Elindult az Európai Bizottság pere Magyarország ellen a Közép-európai Egyetem ügyében. A brüsszeli testület szerint sérti a letelepedés, a tudományos tevékenység és az oktatást garantáló uniós jogot a felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott módosítása. A jogszabály szerint külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Völner Pál, igazságügyi államtitkár hangsúlyozta: a kifogásolt törvény célja, hogy a külföldi egyetemekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a magyar iskolákra.

A kormányfő szerint higgadtan kell megvizsgálni az ENSZ migrációs szerződés-tervezetét és csak ezután lehet eldönteni, hogy Magyarország kilép-e a tárgyalássorozatból. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy vélte: az ENSZ érték, de eddigi elképzelése ellentétben áll a magyar kormány álláspontjával, mert nem megállítani, hanem megszervezni kívánja a migrációt. A kormányfő párhuzamot vont a szerződéstervezet és az úgynevezett Soros-terv között.

A magyar gazdaság húzóágazatának nevezte a világszínvonalú gyógyszergyártást a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésén hangsúlyozta: a közvetve 34 ezer embernek munkát adó ágazat fontos szerepet játszik a versenyképesség javításában. Hangsúlyozta: a kormány támogatni kívánja a gyógyszeripari vállalatok fejlődését egyebek mellett a szakképzés és felsőfokú képzés bővítésével, az exporttámogatási rendszer fejlesztésével.

A honvédség történelmi fejlesztése fontos állomásának tartja a két Airbus A-319-es csapatszállító repülőgép hadrendbe állítását a honvédelmi miniszter. Simicskó István a kecskeméti repülőbázison az ország biztonsága és a honvédség szempontjából is stratégiai fontosságúnak nevezte a légi szállítás képességét. Hangsúlyozta: a honvédelem, a haza védelme nemzeti ügy.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint több száz dolgozó léphet ki a Tesco-ból, mert várhatóan nem fogadják el a szervezeti átalakítások után felajánlott új munkakört. Bubenkó Csaba elnök azt mondta: a munkavállalók részben a munkabér változása miatt, részben azért mondanak majd nemet, mert az új pozíciójukban nem tudnak a szakmájukban dolgozni. Úgy vélte: ez leginkább a pékségekben és az éjszakai beosztásban dolgozóknál lehet jellemző.

A világörökség részévé nyilváníttatná a Római Birodalom egykori határát képező dunai limest négy állam. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkár közölte: az Ausztria, Magyarország, Németország és Szlovákia által közösen benyújtott nevezést Visy Zsolt miniszteri biztos koordinálja. Az UNNESCO-hoz eljuttatott pályázat a Duna 1500 kilométeres szakaszán 98 helyszínt foglal magába, Magyarországon 65 világörökségi helyszín várható.

A BKK vezérigazgatójának menesztését követeli a főpolgármestertől az MSZP. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő közleményében azt írta: a 3-as metró vonalára érkezett felújított orosz szerelvények és a spanyol CAF villamosok is egy-két év alatt elkezdtek rozsdásodni. Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Dabóczi Kálmánhoz köthető a BKK elektronikus jegyértékesítő rendszerének bedőlése, ami miatt a cég közbeszerzési, a napokban pedig adatvédelmi bírságot kapott.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a letelepedési kötvényprogram szabálytalanságai miatt az Együtt miniszterelnök-jelöltje. Szigetvári Viktor szerint több esetben is törvénytelen volt a kötvényüzletben részt vevő vállalkozások engedélyezési eljárása. Az indoklás szerint jogszabály írja elő, hogy a cégek kiválasztásáról minden esetben bizottságnak kell döntenie. Ennek ellenére bebizonyosodott, hogy nem testület szavazott ezekről a kérdésekről, hanem Bánki Erik és elődje, Rogán Antal.

Komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés Szlovéniában és Horvátországban. Akadozik a forgalom a Zágráb és Fiume közötti autópályán. Károlyváros közelében hatan sérültek meg, amikor felborult egy autóbusz. Szlovénia egyes részein kötelezővé tették a hólánc használatát.

Nagy-Britanniában életfogytiglani börtönre ítélték azt a walesi férfit, aki tavaly júniusban furgonjával muszlimok közé hajtott egy londoni mecsetnél. A merényletben egy ember meghalt, kilencen megsebesültek. A 48 éves támadónak legalább 43 évet kell rács mögött töltenie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×