eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Több mint kétszázan kerültek kórházba az influenza miatt

Több mint kétszázan kerültek kórházba az influenza miatt

Jelentősen megemelkedett az influenzás betegek száma egy hét alatt. Több mint száz beteg kórházi kezelésre is szorult, nagy részük gyermek.

Múlt héten elértük az influenzaküszöböt, és míg akkor 16.800-an jelentkeztek influenzás tünetekkel a háziorvosoknál, ez a szám mára elérte a 31.350-et, mondta Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. 

Hozzátette, hogy a tavalyi járványgörbe értékeihez képest a mostani számok alacsonyabbak, de kis idő elteltével a mostani érték még emelkedhet. Jelenleg a legtöbb beteg Budapesten, Pest megyében, Fejér megyében, a legkevesebb fertőzés pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Vas megyében van.

A múlt héten közel száz, ezen a héten 123 fertőzöttnek kellett kórházba mennie.

Utóbbiak közül 27-et intenzív osztályra vittek, 19 embert pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

„A kórházba utaltaknak picivel több, mint 40 százaléka gyermek volt; 30 százalék fölött volt a fiatal felnőttek és az aktívan dolgozók aránya, a 65 év felettiek aránya pedig 28,5 százalék” – mondta el Szabó Enikő.

A laboratóriumban kivizsgált minták szerint a fertőzések 90 százalékát a B típusú influenza okozta, de előfordul más típusú vírus is. 

Az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese elmondta, hogy

október óta lehet ingyenes oltást igényelni,

és ezzel el lehetett volna kerülni a szövődményeket. Ha valaki nem beteg, még most is beadathatja a védőoltást, de minimum két hét kell hozzá, hogy kiváltsa a hatását, addig elkapható az influenza. 

Hozzátette, hogy se beteg felnőttek, sem beteg gyerekek ne menjenek emberek közé, vagy ha mégis muszáj, akkor vegyenek fel szájmaszkot

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×