eur:
393.22
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Idén lesz Mátyás király emlékéve

Idén lesz Mátyás király emlékéve

Hunyadi Mátyás születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulóját ünnepeljük az idén.

Mátyás emlékévének nyilvánították 2018-at – Hunyadi Mátyás törvényes utód nélkül halt meg, aminek évszázadokra ható következményei voltak. Erről is beszélt Horváth Richárd történész az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában. 

A történész elmondta, hogy Hunyadi Mátyás trónrálepése és a megkoronázás között hat év telt el, mert 1440-ben Erzsébet királyné Albert király özvegye a visegrádi vár tornyából ellopatta a Szent Koronát, amivel megkoronáztatta V. Lászlót, majd a korona elkerült Bécsbe III. Frigyeshez.  

Hozzátette, hogy Mátyás első felesége, Podjebrád Katalin fiatal nő volt, aki hamar teherbe is esett, azonban az anya és fiú gyerek is gyermekágyi lázban szenvedett, és pár napon belül meghalt. Később Mátyásnak született egy másik fiú gyermeke is, Corvin János, akit már 1479-ben félhivatalosan az utódjának kinevezett.

Idén lesz Mátyás király emlékéve

A történész szerint Hunyadi Mátyás az élete végén már tudta, hogy jelentős politikai baklövéstkövetett el, amikor alkut kötött arról, hogy ha nem születik utódja Podjebrád Katalintól, akkor a trón a Habsburgokraszáll. 

„Voltaképpen ez nem róható fel, mert egy fiatalemberről van szó, akinek fiatal felesége volt. Ráadásul úgy köthették meg a Bécsújhelyi szerződést, hogy talán tudtak már arról, hogy a felesége várandós. Senki nem gondolta volna, hogy az előtte levő három és fél évtizedben nemhogy felesége nem lesz egy darabig, hanem törvényes utódja sem születik meg”– magyarázta a történész. Hozzátette, az 1463-ban, III. Frigyessel kötött megállapodás által a Habsburgok törvényes örökösödése ettől az időpontól számítható. Sokan Jagelló Ulászló 1491-es pozsonyi békéjéhez kötik a Habsburgok örökösödését, azonban itt csupán a Mátyás király által már korábban rögzített megállapodást erősítették meg.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják kedd este 7 órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×