eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem osztrák-magyar kérdésnek, hanem európai ügynek nevezte a paksi beruházást a miniszterelnök - a nap hírei

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett az országgyűlés rendkívüli ülése. A Kúria határozata szerint meg lehet tartani a népszavazást a 3-as metró minden állomásának akadálymentesítéséről.

A kormányfő szerint a paksi beruházás nem osztrák-magyar kérdés hanem európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon kell megoldást találni. Orbán Viktor Bécsben az osztrák kancellárral folytatott tárgyalás után beszélt arról is, hogy meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás és a migráció jelenti. Hangsúlyozta: a külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük. Sebastian Kurz kancellár is arról beszélt, hogy a belső határok megszüntetése az Európai Unió működésének lényeges alapja.

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a nemzeti bank monetáris tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az MNB döntéshozó testületének indoklása szerint az inflációs cél jövő év közepére várható fenntartható eléréséhez továbbra is az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A monetáris tanács úgy látja, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén is dinamikus marad, megközelíti a 4 százalékot, majd 2019-től lassul. Elemzői várakozás szerint az év végén gyengülhet a forint.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett az országgyűlés mai rendkívüli ülése. Az ellenzéki pártok a tavaly befogadott 1300 menekült ügyéről, a nyugdíjrendszerről és a közszolgálati tisztviselők bérrendezéséről akartak vitázni. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető azt mondta: a kormány a titokban befogadott emberek mellett a letelepedési kötvényekkel nyíltan engedett be bevándorlókat. Vona Gábor, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: összeomlott a Fidesz migránspolitikája, illetve követhetetlen a kormányzati kommunikáció, amely eddig nem tett különbséget a migránsok között.

Parlamenti vitanapot kezdeményez az LMP a közszféráról, az önkormányzatiságról és az önkormányzati dolgozók béréről. Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a szektor bérrendezése 50 milliárd forintból megoldható lenne. Hozzátette a szükséges forrásra a helyhatóságoknak nincs fedezete, ugyanakkor a Miniszterelnöki Kabinetirodának juttatott forrásokból a probléma megoldható lenne. Az LMP társelnöke szerint az egész közszféra bajban van, de a témát folyamatosan kerüli a kormány.

A Kúria határozata szerint meg lehet tartani a népszavazást a 3-as metró minden állomásának akadálymentesítéséről. A legfőbb bírói testület jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság döntését, amely hitelesítette a referendum kezdeményezését. Tarlós István főpolgármester ismét úgy vélte: semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek, abból eredményessége esetén sem következik, hogy minden állomáson liftet kellene építeni. A kezdeményező szocialista képviselő, Horváth Csaba az InfoRádióban azt mondta: hétfőn kezdődik az aláírásgyűjtési akció. Az Együtt már jelezte, hogy részt vesz az aláírásgyűjtésben.

A magas légszennyezettség miatt Magyarország és másik 8 tagállam ellen készül bírósági eljárást indítani az Európai Bizottság. Az érintett 9 ország részvételével tartott rendkívüli találkozó után Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos arra figyelmeztette a tagállamokat, hogy Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul, ha a jövő hét végéig nem mutatják be intézkedési terveiket. V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár a tanácskozáson kifejtette: az elmúlt években jelentős lépések történtek Magyarországon a légszennyezettség hatásainak csökkentésére, és számos területen javult a helyzet.

Elhalasztotta a kedd délutánra tervezett elnökválasztást a katalán parlament - jelentette be a házelnök. Roger Torrent elmondta: kifogással él a spanyol alkotmánybíróság szombati határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt, a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogató parancs van érvényben ellene Spanyolországban, ahhoz engedélyt kell kérnie a madridi legfelsőbb bíróságtól. Roger Torrent továbbra sem javasol mást a posztra. A helyi törvényhozás épülete előtt kedd délután többezren gyűltek össze Carles Puigdemont támogatására.

Németországban megállapodtak a menekültügyről a kormányzásra készülő pártok, így elhárult a legnagyobb akadály a koalíciókötés előtt. A megállapodás értelmében a Kereszténydemokrata Unió, a Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt közösen terjeszt törvényjavaslatot a szövetségi parlament elé arról, hogy július 31-ig meghosszabbítják az oltalmazott menedékjogi státuszban lévő emberek családegyesítési jogának felfüggesztését. A javaslatról csütörtökön szavaz a Bundestag.

Lengyelországban aláírta az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényt Andrzej Duda államfő. A jogszabály értelmében a boltzár március elsejétől minden hónap második és harmadik vasárnapján, 2020-tól pedig bizonyos kivételekkel minden vasárnap kötelező lesz. A zárvatartásért 2016-ban indult polgári kezdeményezés a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás részvételével.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×