eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma
Májusban lehet népszavazás a 3-as metróról

Májusban lehet népszavazás a 3-as metróról

A tervek szerint február 5-én indulhat az aláírásgyűjtés a 3-as metró akadálymentesítéséről. Ebben közreműködik 9 párt és több társadalmi szervezet. A főpolgármester értelmetlennek tartja a kezdeményezést.

Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság döntését, amellyel hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselői csoportjának vezetője szerint így megkezdődhet az aláírás gyűjtés a tervek szerint hétfőtől, ebben közreműködik az a 9 párt és számos társadalmi szervezet. Összesen 138 ezer érvényes aláírás kell, ez a fővárosi szavazásra jogosultak 10 százaléka.

A politikus szerint

legkorábban májusra lehet kiírni a népszavazást.

Horváth Csaba sürgősnek nevezte azt is, hogy a metróvonalon a Dózsa György úti metróállomás is akadálymentes legyen a felújítás után.

A Kúria döntése után sajtótájékoztatóján

Tarlós István főpolgármester megismételte: semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek.

Abból eredményessége esetén nem következik majd, hogy minden állomáson liftet kellene építeni.

A törvény nem definiálja, hogyan kell megoldani az akadálymentesítést, egy eredményes népszavazás esetén ugyanott fogunk tartani mint most, az semmit nem befolyásol - közölte. A Kúria azt mondta ki, hogy jogilag nincs akadálya a referendum megtartásának - mondta Tarlós István, aki szerint a szocialisták rosszul tették fel a kérdést, azzal nem tudnak semmit elérni.

Az Együtt közleményben üdvözölte a Kúria döntését.

A párt politikusai és aktivistái teljes erejükkel részt fognak venni az aláírásgyűjtésben.

Az akadálymentesítés nem csak a mozgáskorlátozottakról szól. Fontos az időseknek, a nehezen mozgóknak, a babakocsival, vagy csak egyszerűen több kisgyerekkel közlekedőknek, akik nehéz csomaggal utaznak - fontos, hogy közülük is minél többen tudják használni a közösségi közlekedést.

A Párbeszéd szintén üdvözölte a Kúria döntését, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy az ország legforgalmasabb vonalát úgy újítsák fel, hogy azt az utazók hatoda nem tudja használni.

Az akadálymentesítés nem kegy, nem alamizsna, hanem a minőségi szolgáltatás része.

Ezért a Párbeszéd közleményében azt írja, 8 párttal együtt részt vesz a népszavazási aláírásgyűjtésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×