eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla

Varga: sikeres a közigazgatás átalakítása - a nap híreu

A migrációról is tervez megállapodást kötni Ausztriával a magyar kormányfő holnapi tárgyalásán. Romániában bizalmat szavazott az új szociálliberális kormánynak a parlament. 24 órás gördülő sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet. A nap legfontosabb hírei január 29-én.

A migrációról, a két ország megvédéséről és egymás segítéséről tervez megállapodást kötni Ausztriával a magyar kormányfő. Orbán Viktor kedden Bécsben tárgyal az osztrák kancellárral és az alkancellárral.

Sikeresnek nevezte a közigazgatás 2010-ben elkezdett átalakítását a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály egy vidéki rendezvényen azt mondta: az átlagemberek és a vállalkozások számára is gyorsabbá vált az ügyintézés.

Jövő csütörtökre ismét összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke. Molnár Zsolt azt mondta: a testület napirendjén olyan kérdések szerepelnek, amelyek a teljes magyar közéletet érintik.

Az új eljárási kódexek alkalmazását tartja az idei év legnagyobb feladatának a Kúria elnöke. Darák Péter a legfelsőbb bírói fórum teljes ülésén 2018 jelentős kihívásai között említette még az áprilisi országgyűlési választásokat.

A kormánypártok szerint Brüsszel bejelentkezett a migráció főszponzorának. Az indoklás szerint Brüsszel útmutatót és forrásokat is rendelt a migránsok betelepítéséhez, a bevándorlás támogatásához, illetve a bevándorlók integrációjának segítéséhez.

Az MSZP szerint még ezen a héten elkezdődhet az ellenzéki pártoknak a 3-as metró teljes akadálymentesítését célzó népszavazási aláírásgyűjtése, ha a Kúria kedden elutasítja a kezdeményezés ellen benyújtott fellebbezést. A párt szerint a főpolgármester megoldás helyett kifogásokat keres.

A Jobbik azzal vádolja a kormányt, hogy a magyar embereket elüldözi, a migránsokat pedig befogadja. A párt vitatta a kormányfő szavait, amelyek szerint Magyarország csak átmeneti oltalmat nyújt 2.300 menedékkérőnek és abban a pillanatban, hogy már nem szorulnak védelemre, vissza kell menniük oda, ahonnan jöttek, sosem lesznek magyar állampolgárok.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja: az egyszerűsített honosítás révén hány külföldi jutott magyar állampolgársághoz. A párt szerint tízezrével érkezek olyanok, akiknek soha semmi közük nem volt a magyarsághoz.

Országszerte 39 moziban vetítik csütörtöktől ismét Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotást eddig több mint 105 ezren látták.

Bizalmat szavazott a román parlament a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak, így Romániának először lesz női miniszterelnöke. A kormánykoalíciót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői is támogatták.

Egy határozat szerint minél hamarabb napirendre kellene tűzni az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben indított eljárás ügyét az Európai Tanácsban. Az igazságügyi bizottság brüsszeli ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentum szerint Lengyelországban fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

Kedd estétől 24 órás sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet. Az IG Metall 6 százalékos béremelést követel, a munkaadók 2 százalékos emelést, valamint az első negyedévre 200 eurós egyszeri kifizetést ajánlanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×