eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Eltérő eredményre jutottak a közvélemény-kutatók

Eltérő eredményre jutottak a közvélemény-kutatók

A Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása alapján tovább gyengült a Jobbik támogatottsága. A társaság adatai szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője ma a két legelutasítottabb politikus az országban. A Publicus Intézet szerint a Fidesz támogatottsága nem változott, de még mindig magas, a szocialistáké és a Jobbiké pedig kis mértékben növekedett. A legnépszerűbb politikus Karácsony Gergely, őt Szél Bernadett és Orbán Viktor követi.

A  januári kutatás legfontosabb eredménye, hogy a tavaly év végi mélyponthoz képest tovább gyengült a Jobbik – mondta az InfoRádiónak Nagy Dávid, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A pártra a biztos szavazók köréből mindössze 13 százalék szavazna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez képest 10-ből közel 4 biztos szavazót veszített el Vona Gábor pártja – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a kormánypártokra a biztos szavazók 54 százaléka szavazna. A baloldalon megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny: a biztos választók köréből az MSZP-re 9, a DK-ra és az LMP-re 8-8 százalék voksolna. A három párt között hibahatáron belüli különbség van, tehát teljes holtverseny van a baloldali vezetőpárt címért folyó harcban – hangsúlyozta Nagy Dávid.

A parlamenti küszöb alatt lévő pártok közül a Momentum 3, a Kétfarkú Kutyapárt 2, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak. Az utóbbi két párt támogatottságát hozzá lehet adni az MSZP számaihoz, hiszen hárman közösen indulnak. Ez alapján az ebben az esetben előírt 10 százalékot megugorja a pártszövetség. A Momentumnak és a Kutyapártnak azonban nagyon erős hajrára van szükségük, ha a parlamentbe szeretnének jutni – hívta fel a figyelmet a Nézőpont kutatási igazgatója.

Az intézet közvélemény-kutatása szerint Gyurcsány Ferenc 22 és Vona Gábor 30 százalékos mutatóval a két legkevésbé népszerű politikus januárban. Orbán Viktor 54, Karácsony Gergely 43 százalékos eredménnyel a legnépszerűbb politikusok. Szél Bernadett a válaszadók 40 százalékának szimpatikus. A Demokratikus Koalíció elnökét a baloldali szavazók 78 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, de minden más párt szavazói és a rejtőzködők is berzenkednek ettől. A Jobbik vezetőjét a párt szavazóinak 92 százaléka kedvel, a többi szavazó 80 százaléka azonban elutasítja a politikust. A legkevésbé elutasított pártvezér Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, az ő és Szél Bernadett ismertsége azonban elmarad Orbán Viktorétól – tájékoztatott a szakértő. 

A Fidesz előnye továbbra is tetemes: 26 százalék az összes megkérdezett és 49 százalék a biztos szavazók körében – hangsúlyozta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. A második helyen fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik áll 11-11 százalékkal, így két százalékkal növekedtek tavaly év végéhez képest. A biztos választók körében a szocialisták (17 százalék) egy hajszálnyival jobban állnak mint Vona Gábor pártja (16 százalék) – tette hozzá.

Az LMP támogatottsága nem változott: 5 az összes megkérdezett és 7 százalék a biztos szavazók körében. A DK egy százalékpontot csökkent mindkét esetben (így 3 és 5 százalékon áll). Így jelenlegi állás szerint nagy valószínűséggel – az előbb említett pártokhoz hasonlóan – ők is bejutnának a parlamentbe, a többiek azonban nem. A Momentum a Publicus mérése szerint nem éri el az 1 százalékot sem. 

Az intézet válaszadói között 41 százalék bizonytalan, az aktív – tehát szavazni szándékozó – bizonytalanok  aránya pedig ennek a számnak valamivel kevesebb mint a fele. Jelentős részük kormányváltást szeretne, ennek köszönhetően az ellenzéki pártoknak van még tartaléka.

A Publicus Intézet szerint Karácsony Gergely (46 százalék), Szél Bernadett (44 százalék) és Orbán Viktor (43 százalék) a három legnépszerűbb politikus. Kunhalmi Ágnes kicsit lemaradva (39 százalék) a negyedik helyen áll, így az MSZP legnépszerűbb politikusa és a második legnépszerűbb női politikus – emelte ki Pulai András, aki szerint a választók aktivizálódnak a megkezdődött kampányidőszak hatására, és intenzív 71 napra számíthatnak a politikát követők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×