Varga: Senki nem tehet egy nemzetiséget kollektíven bűnössé – a nap hírei

Infostart
2018. január 28. 21:07
250 párt indulhat a tavaszi országgyűlési képviselő-választáson. Folytatódik a Szajna vízszintjének emelkedése Párizsban, ahol hétfő hajnalra várják a tetőzést.

Senki nem tehet egy nemzetiséget kollektíven bűnössé - jelentette ki a 3. kerület fideszes országgyűlési képviselője. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Békásmegyeren, az onnan elhurcolt németekre emlékező rendezvényen hangsúlyozta: amelyik kormány hasonlóban részt vesz, az az egyik legnagyobb bűnt követi el, mivel saját polgáraira támad.

Mintegy 250 párt indulhat az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában bejegyzett pártok száma azonban még tovább nőhet, mert a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan az ENSZ migránscsomagja. Puskás Imre, a kormánypárt szóvivője közölte: ha a világszervezet elfogadja a tervezetet, az azt jelentené, hogy a migráció zöld utat kapna világszerte

Az Együtt visszalépteti egyéni képviselőjelöltjeit egy-egy, 2014-ben győztes szegedi és miskolci MSZP-s képviselő javára. A párt közleménye szerint Szegeden Szabó Sándor, Miskolcon Varga László szocialista politikusokat támogatja.

Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom a Kossuth Lajos téren vasárnap délután. A rendezvényen a mozgalom képviseletében felszólaló Pilz Olivér bejelentette, hogy oktatási minimumot dolgoztak ki. Az egyeztetésre az összes pártot meghívták - jelezte. Szintén a Tanítanék mozgalmat képviselve Törley Katalin közölte: február első napjaiban az oktatási minimumot várhatóan nyolc párt írja majd alá: a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), az Új Kezdet, a Momentum Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd.

Az exit poll eredmények szerint a ciprusi köztársaság jelenlegi államfője nyeri az elnökválasztást, de szükség lesz második fordulóra, mivel nem sikerül megszereznie a hivatalban maradáshoz szükséges többséget. Nikosz Anasztasziadisz a szavazatok 38-42 százalékát szerezte meg.

Az Egyesült Államokban 37 gyermek vesztette életét az idei influenzajárványban, amely 2009 óta a legsúlyosabb. Az amerikai járványügyi központ adatai szerint országszerte folyamatosan nő a betegek száma.

Folytatódik a Szajna vízszintjének emelkedése Párizsban, ahol hétfő hajnalra várják a tetőzést, de nem fogja elérni a hat métert - közölték a hatóságok. Az ár levonulása várhatóan nagyon lassú lesz, így akár hetekig is eltarthat, amíg teljesen helyreáll az élet a francia fővárosban.

91 éves korában meghalt az Ikea bútoráruház-lánc alapítója, Ingvar Kamprad. Az üzletember 17 évesen hozta létre a vállalatot. A Forbes a világ leggazdagabb emberei között tartja számon.