eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ijesztő felmérés a dohányzás hatásáról

Már napi egy cigaretta jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kockázatát.

A naponta elszívott cigaretták számának bármilyen nagy mértékű csökkentése is csak mintegy 50 százalékkal kisebb megbetegedési kockázatot eredményez az erős, naponta legalább 20 szálat elszívó dohányosok körében, átütő eredményt csak a dohányzás teljes abbahagyása hoz - olvasható abban a tanulmányban, amelyet Allan Hackshaw, a University College London munkatársa és kollégái a British Medical Journal című tudományos lapban publikáltak.

A világon jelenleg mintegy egymilliárd ember dohányzik. Elsősorban a szegényebb országokban magas a teljes lakosságra nézve a dohányosok aránya.

Az, hogy a dohányzás nemcsak a rák, hanem az agyvérzés és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát is növeli, régóta ismert. Egy szívkoszorúér-betegségnél összeszűkülnek vagy összezáródnak az erek, aminek következménye szívinfarktus lehet.

Néhány országban, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a dohányosoknak a száma, akik naponta kevesebb mint tíz szálat szívnak el.

A kutatók szerint sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ha naponta csak néhány cigarettát szívnak, az nem vagy csak kevéssé károsítja az egészségüket. Azt, hogy ez nem így van, már több tanulmány bizonyította. A szakértők a jelenség pontosabb megértése érdekében 141 tanulmányt értékeltek ki, amelyek 1946 és 2015 májusa között kerültek nyilvánosságra.

Azoknál a férfiaknál, akik napi egy cigarettát szívnak el, 48 százalékkal nagyobb a szívbetegség és 25 százalékkal az agyvérzés kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál. A nőknél még magasabb a rizikó: 57 százalékkal nagyobb a szívbetegség és 31 százalékkal nagyobb az agyvérzés kockázata. Összességében a napi egy cigarettát szívóknál a betegségek kialakulásának kockázata 40-50 százaléka a napi 20 cigarettát elszívókénak.

Tanulmányok szerint a cigarettafüstben lévő anyagok az erek falát károsítják, és érelmeszesedést és trombózist okoznak. A káros hatások már kis koncentrációban is jelentkeznek, részben már a passzív dohányosoknál is. A tüdőrák esetében azonban a kockázat a naponta elszívott cigaretták számával arányosan növekszik.

A legjobb az lenne, ha a dohányosok feladnák káros szenvedélyüket - írják a kutatók. Úgy vélik, az egészségügyi kampányoknak a teljes absztinenciát, nem pedig csak a dohányzás mértékének csökkentését kellene propagálniuk. A pozitív hatások nagyon gyorsan jelentkeznek a dohányzás abbahagyásával.

A szakértők szerint a nikotinpótló termékek vagy elektromos cigaretták nagy segítséget nyújthatnak a leszokásban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×