eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A méhnyakrákot hatékonyan meg lehet előzni

A méhnyakrákot hatékonyan meg lehet előzni

Szombaton kezdődött a 12. Európai Méhnyakrák Megelőzés hete. A szervező Mályvavirág Alapítvány célja, hogy tájékoztasson a betegségről, és felhívja a figyelmet a megelőzési lehetőségekre.

A méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori daganatos megbetegedés, amelyet hatékonyan meg lehet előzni – hívta fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány elnöke. A betegséget okozó humán papillomavírust, vagyis a HPV-t ugyanis szűréssel ki lehet mutatni, vagy megjelenését oltással meg lehet előzni.

Ez a kettő együttese adja a megelőzést közel 100 százalékban. Mi az alapítvánnyal mindig

azt szoktuk mondani, hogy évente rendszeresen el kell járni méhnyakszűrésre” 

mondta Tóth Icó az InfoRádiónak. 

Védőoltást a 12 évnél, vagy 7. osztályosnál fiatalabb gyerekek kaphatnak ingyenesen, de a Mályvavirág Alapítvány tagjai szerint ezt felnőtt korban is érdemes kérni.

„A szexuális élet megkezdése előtt a legjobb a védőoltás,

hiszen akkor a leghatékonyabb. De a mostani tapasztalatok alapján 55 éves korig ajánlott a védőoltásnak a beadása, még akkor is, hogyha fennálló HPV-fertőzésünk van” – mondta el a szakértő. Hozzátette, hogy afertőzés sajnos jön-megy a szervezetünkben”, ezért ha egy fertőzött embert beoltanak, akkor a HPV ellen nem, de az elkövetkező fertőzések ellen már védelmet nyújt. 

Beszélő bugyik bisztró

Tóth Icó, aki maga is leküzdötte a méhnyakrákot, fontosnak tartja, hogy minél nyíltabban lehessen beszélni a betegségről.

Ezért is szervezik meg idén is az Európai Méhnyakrák Megelőzési hetet, amely fő programjait Budapesten, az Allee bevásárlóközpontban tartják.

Tóth elmondta, hogy egy úgynevezett beszélő bugyik bisztrót” szerveznek, ahol a fellelhető információkat és tévhiteteket beszélik át a méhnyakrák és a HPV-fertőzés körül.

Továbbá folytatják az országos kitepülést: idén is 85 települsére látogatnak el, ahol előadásokat, programokat szerveznek. Gyöngyökből füzött karkötökkel kedveskednek a kórházba feküdt beteg nőkenek, hogy ezzel is jelezzék, hogy nincsenek egyedül, tette hozzá. A szervezők minden korosztályból várják az érdeklődőket, nőket és férfiakat egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×